Camper bed maken: alle opties op een rij

Inhoud van deze blog

Het bed in je camper is een belangrijk onderdeel van je lay-out, want je bed neemt nogal wat oppervlak in beslag. Reden genoeg om hier vooraf goed over na te denken. In deze blog behandelen we de verschillende bed constructies én delen we foto’s van reeds gebouwde camperbedden, zodat jij straks precies weet welk type bed het beste in jouw camper past! Ook laten we je zien hoe we ons bed hebben gebouwd.

1. Verschillende soorten bedden in een camper

Het type bed bepaalt hoeveel ruimte je moet reserveren. Ga je voor een vast bed in de lengte of past een slaapbank beter in jouw busje? We hebben de verschillende soorten bedden voor je op een rijtje gezet:

Een slaapbank in een camper

Vaak zie je in kleinere busjes dat er gekozen wordt voor een bank-bed-constructie. Hierbij bouw je het zitgedeelte van je camper om tot een camper bed. En dit kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld een bank in een u-vorm, in een l-vorm of je kiest voor een uitschuifbare bank tot bed in je camper. Ter inspiratie hebben we een aantal camperbed voorbeelden hieronder voor je uiteengezet:

  • De U-vorm bank → bed
Met een u-vorm bank creëer je lekker veel relax ruimte overdag én geniet je ‘s nachts van een king size bed. Houd er wel rekening mee dat je zit/slaap gedeelte 2 keer per dag moet ombouwen, maar daar krijg je wel lekker veel leefruimte voor terug zoals je hieronder ziet in de buscamper van Selli & Frank!
  • De L-vorm bank → bed

Een populaire zit-slaap optie is de L-vorm bank die je ombouwt tot bed. Door deze indeling heb je overdag een lekker ruim looppad in je bus en Astrid & Nico van happy.roadlife laten hieronder zien dat je met deze indeling ook zeker niet inlevert op het formaat van je bed!

  • Twee losse banken → bed 

Naast de bank in u-vorm kun je ook kiezen voor twee losse banken die je ‘s avonds ombouwt tot camperbed. Vaak wordt de tafel dan gebruikt als lattenbodem voor het middengedeelte, net zoals bij Sitze & Elske van Travelswithpake!

De voor- en nadelen van een bank- bedconstructie

Voordelen

Nadelen

Meer leefruimte in je bus dan met een vast bed

Je hebt twee keer per dag een bank-bed ombouw ritueel

Je hebt veel zitruimte om met meerdere personen te chillen

Je hebt ruimte nodig om je beddengoed op te bergen

 

Mogelijk iets minder slaapcomfort i.v.m. losse kussens

2. Een vast bed in een camper

Een vast bed kun je zowel in de lengte als in de breedte bouwen. Ook kun je ervoor kiezen om je lengtebed uitschuifbaar te maken. Zo zie je maar dat de mogelijkheden enorm zijn! Hieronder hebben we de verschillende opties voor je op een rij gezet mét voorbeelden van andere camperbedden. 

  • Een breedte bed in je camper
Met een vast bed in de breedte heeft een aantal voordelen. Ten eerste kun je zonder al teveel moeite direct je bed induiken ‘s avonds. Daarnaast neemt een bed over de breedte ook relatief weinig ruimte in beslag ten opzichte van een lengte bed. En met een vast camperbed over de breedte heb je ook een ruime garage voor het opbergen van bijvoorbeeld fietsen of een watertank. Wel moet je rekening houden met de maximale lengte van je bed. Voor mensen langer dan 1.85 meter kan dat (net) te krap zijn. Om de breedte zo optimaal mogelijk te benutten kun je bij je hoofd- en voeteneind ruimte winnen door je wanden minder dik te maken. Jarrik & Vivian van Projectjumper hebben dit in hun zelfbouw camper heel mooi opgelost zoals je hieronder kunt zien!
  • Een lengte bed in je camper 

Heb je aan ruimte geen gebrek? Dan is een lengte bed wel mega relaxt, zoals in de camper van Daan & Merel van DutchExplore bijvoorbeeld! Zij bouwden een kingsize lengte bed over de volledige breedte van de bus. Zo is je bed ook direct een chill plek om overdag even een powernap te doen. Een groot voordeel van een lengte bed is dat je hierdoor ook direct een grote garage onder je bed hebt. Ideaal voor als je kitesurf spullen, sups, surfplanken of fietsen wilt meenemen!

  • Een uitschuifbaar lengte bed in je camper

Wil je wel een lengte bed, maar niet veel leefruimte inleveren? Dan is een uitschuifbaar bed, zoals in de camper van Hans & Marleen, de perfecte oplossing! Bij een uitschuifbaar bed is je matras opgedeeld in 2 stukken, waardoor je bed ingeschoven mooi compact is en uitgeschoven lekker ruim. Voordeel van een uitschuifbaar bed is dat je deze relatief snel kun ombouwen en je wel op een relaxt matras kunt slapen. Weliswaar in 2 delen, maar qua comfort lever je zo vrij weinig in schatten we in. Ook dit is dus zeker een interessante optie om te overwegen!

  • Een vast hefbed in je camper

De laatste constructie is misschien wel de meest spectaculaire van allemaal, namelijk een hefbed in camper. Deze constructie wordt vaak in relatief hoge bussen gebouwd (bijvoorbeeld een H3 bus). Het bed kun je van boven naar beneden verplaatsen, zodat je overdag een ruime zithoek onder je bed bed hebt en ‘s avonds met 1 druk op de knop je bed in kunt rollen. 

De voor- en nadelen van een vast bed in je camper

Voordelen

Nadelen

Zonder ombouwritueel zo je bed in en uit

Kost veel ruimte in je bus

Veel ruimte onder je bed voor een garage (voor fietsen en surfplanken bijvoorbeeld)

 

Je hebt een vast matras wat voor iets meer comfort kan zorgen

 

2. Onze keuze voor een camper bed

In onze vorige camper sliepen we over de breedte. Voor mij (Tara) was dit prima, ik sliep heerlijk. Maar Bob kon in dat bed net niet languit liggen. Bij de aanschaf van onze tweede camper hebben we gekozen voor een grotere bus (L4H2), zodat we het bed in de lengte konden bouwen. En naast het bed hebben we een grote kast gemaakt zodat we daar nog spullen kunnen opbergen. Hierdoor heeft ons bed een afmeting van 145 cm x 195 cm. 

 

3. Zo bouwden wij ons camperbed

Stap 1: het plaatsen van dwarsbalken

Wij hebben ervoor gekozen om vier houten balk over de breedte van de bus te monteren. Deze steunen op de balken van het chassis. Om de constructie nog steviger te maken hebben we onder het bed nog steunbalken geplaatst, zodat de balken niet kunnen doorzakken.

Tip: Mochten wij ooit nog een nieuwe bus bouwen dan zullen we de aluminium bedbalken van IKEA gebruiken. Deze zijn super makkelijk te monteren, betaalbaar en super stevig, waardoor je geen steunbalken in je garage hoeft te plaatsen!

Stap 2: Het plaatsen van een lattenbodem 

Wij hebben ervoor gekozen om zelf onze lattenbodem te maken, maar deze kun je natuurlijk ook kant en klaar aanschaffen. Maak je hem zelf? Houd dan altijd voldoende ruimte tussen de latjes, zodat je matras kan ademen. Zo voorkom je dat je matras vochtig wordt en gaat schimmelen. 

Stap 3: Het matras op maat maken

De laatste stap voor ons was het matras op maat maken. Dit hebben wij door matrasopmaatbestellen laten doen. Zij zijn gespecialiseerd in o.a. camper en boot matrassen van top-kwaliteit en hebben een snelle levertijd! 

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie