Het bouwen van een watersysteem in de camper

Inhoud van deze blog

Ben je van plan om een watersysteem in je camper te bouwen, dan zijn daar verschillende opties voor. Je kunt bijvoorbeeld een heel eenvoudig watersysteem bouwen of voor een meer uitgebreid systeem kiezen. Het hangt er maar net van af of je tevreden bent met een koudwatersysteem of dat je ook warm water wilt gebruiken om bijvoorbeeld te douchen. Zo kun je rekening houden met de voorkeur voor de grootte van een watertank, soort waterpomp en boiler. Deze keuzes zijn onder meer te maken aan de hand van het verwachte en gewenste waterverbruik. Om de juiste keuze te maken, komen de belangrijkste onderdelen voor het bouwen van een watersysteem in je camper hier aan bod.

Watertank voor watersysteem

Bij het bouwen van een watersysteem heb je in elk geval een watertank voor schoon water en voor vuil water nodig. Het is bij het bepalen van de grootte van de watertank belangrijk om te bepalen wat het te verwachten waterverbruik is. Gebruik je alleen koud water voor dagelijkse bezigheden als koken en afwassen of om je tanden te poetsen of wil je ook warm water om even snel te douchen? 

Maak je gebruik van water dat niet naar de vuilwatertank gaat, zoals door het als drinkwater te gebruiken dan kan de tank voor vuil water net wat kleiner zijn dan de watertank voor schoon water. Overigens is het natuurlijk eveneens van belang om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je camper om een watertank te plaatsen. 

Ruimtebesparing in de camper is mogelijk door de watertank eronder te bouwen. Kampeer je ook in de winter met de camper dan is het verstandiger om deze binnen in te bouwen. Als daar geen ruimte voor is, kan je gebruikmaken van antivriesmiddel of voor een pomp die ervoor zorgt dat het water blijft bewegen en niet bevriest. Zorg er in elk geval ook voor dat de watertank bij het bouwen van een watersysteem op een gemakkelijk bereikbare plek komt.

Waterpomp in de camper: drukpomp of dompelpomp

Bij het bouwen van een watersysteem in je camper is het nodig om een waterpomp te installeren om het water te laten stromen. De pomp heeft een zuigende werking en het water pompt onder druk door de leidingen. Er zijn verschillende soorten waterpompen beschikbaar, zoals een drukpomp of een dompelpomp. Wil je water laten stromen zonder elektriciteit dan biedt een handpomp of voetpomp uitkomst. 

Een drukpomp bevestig je buiten de watertank en deze voorziet in een doorlopende druk op de leiding. De drukpomp treedt in werking als je een kraan opendraait en het voordeel is dat deze pomp op iedere waterkraan is aan te sluiten. Het is aan te raden om bij een drukpomp een aan- en uitschakelaar te plaatsen. Dit voorkomt schade als het water op is, want een drukpomp stopt dan niet automatisch.

Een dompelpomp bevestig je in de watertank en sluit je eveneens aan op de kraan. Kies je voor een dompelpomp met automatische ontluchting dan ben je verzekerd van een constante waterstroom. Bij het schoonmaken van de watertank dien je de dompelpomp altijd te verwijderen.

Boiler voor warm water

Het is ideaal om bij het bouwen van een watersysteem in je camper een elektrische boiler te installeren. Je hebt dan de mogelijkheid om bijvoorbeeld met warm water te douchen. De boiler zorgt voor het voorverwarmen van water in een apart reservoir. Bovendien is een elektrische boiler op een gemakkelijke manier te installeren.

De hoeveelheid warm water is uiteraard wel beperkt, omdat er sprake is van voorverwarmd water. Dit betekent dat het aan te raden is om zuinig met warm water om te gaan en de douchebeurten kort te houden. Elektrische boilers voor de camper zijn in 12 volt en 230 volt verkrijgbaar, zodat je daar bij het maken van een keuze natuurlijk rekening mee houdt. 

Het is bij de aanschaf van een elektrische boiler als onderdeel van de watervoorziening in de camper belangrijk om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Zo is belangrijk dat de boiler niet bevriest, omdat er dan mogelijk schade ontstaat. 

Er bestaat eveneens een kans op schade als er sprake is van een te hoge druk. Daarom zijn drukpompen minder geschikt in combinatie met een boiler. Valt de keuze toch op een drukpomp dan is het van belang om te kijken naar de maximale druk van de boiler. Verder is het van belang om een mengkraan te gebruiken die over een aansluiting voor koud water en over een aansluiting voor warm water beschikt.

Het is overigens in plaats van de keuze op een boiler te laten vallen ook mogelijk om voor een gasgeiser te kiezen. Je hebt dan geen apart reservoir voor het verwarmen van water nodig, maar de installatie is wel complexer. De geiser sluit je aan op het gasnet van je camper en daarbij is er een pijp naar buiten nodig voor de afvoer van verbrandingsgassen.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *