Wegenbelasting voor campers

Inhoud van deze blog

Iedereen die in het bezit is van een camper krijgt er mee te maken: wegenbelasting. Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van een groot aantal factoren en verschilt dan ook per situatie. Sterker nog: wanneer je aan bepaalde fiscale inrichtingseisen voldoet, kun je zelfs 75% korting krijgen op het normale tarief. Maar camper wegenbelasting; wat is het nu precies, hoe bereken je het en hoe zorg je dat je niet te veel belasting betaalt? We behandelen het in deze blog!

Wegenbelasting camper

De belasting voor campers is in grote lijnen te vergelijken met de wegenbelasting die je voor personenauto’s betaalt. Je betaalt deze ‘motorrijtuigenbelasting’ in beide gevallen immers voor het gebruik van een motorrijtuig, zodat de wegen in Nederland goed onderhouden kunnen worden. Toch zitten er ook verschillen in de wegenbelasting voor campers en de belasting auto’s. Aangezien campers in de meeste gevallen niet het hele jaar gebruikt worden, bestaat hiervoor een speciaal belastingtarief. Hoeveel wegenbelasting je precies betaalt voor jouw camper, hangt af van een aantal factoren. Afhankelijk van deze factoren, zijn er uiteindelijk twee tarieven mogelijk: het kwarttarief en het halftarief. Is jouw camper meer dan 40 jaar oud? Dan betaal je helemaal geen belasting.

Kwarttarrief camper

Heb jij een camper van minder dan 40 jaar oud, die je puur en alleen hebt voor particulier gebruik? Dan betaal je voor jouw camper het kwarttarief aan wegenbelasting. Dit betekent dat je in 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar één keer (een kwart van de totale tijd) belasting betaalt. Wanneer je het kwarttarief camper wegenbelasting betaalt, betaal je dus 75% minder belasting dan wanneer je dit voor een gewone personenauto zou doen.

Halftarief camper

Zoals gezegd, is het kwarttarief wegenbelasting voor de camper van toepassing op campers die puur particulier worden gebruikt. Wanneer je jouw camper bedrijfsmatig verhuurt, geldt hiervoor het halftarief. Hierbij betaal je in de eerdergenoemde 4 aaneensluitende tijdvakken niet één, maar twee keer (de helft van de totale tijd) jouw premie. Verhuur je je camper als particulier? Dan betaal je het kwarttarief. 

Fijnstoftoeslag

Ben je in het bezit van een oudere dieselcamper? Vanwege de vervuilende fijnstof die deze campers uitstoten, is besloten dat hier vanaf 1 januari 2020 een extra fijnstoftoeslag over betaald moet worden. Naast de reguliere kwart- en halftarieven, kan het dus zijn dat je hierbovenop nog een extra ‘roettax’ betaalt. Het gaat hierbij om dieselcampers die:

  • meer dan 10 milligram per kilowattuur (kWh) fijnstof uitstoten
  • meer dan 5 milligram per kilometer fijnstof uitstoten
  • geen gesloten fabrieksroetfilter hebben
  • geen uitstootgegevens hebben en waarvan de camper een datum eerste toelating heeft van voor 1 september 2009

 

Voorwaarden bijzonder tarief wegenbelasting

Er is een aantal situaties waarin een bijzonder tarief voor de wegenbelasting voor de camper van toepassing is. Dit betekent dat, wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, je in zo’n geval minder wegenbelasting betaalt. Zo moet er onder andere op het kentekenbewijs van de camper staan dat het om een ’kampeerauto’ gaat. Dit bewijs ontvang je nadat de camper is gekeurd bij de RDW. Maar dit is niet het enige. Om in aanmerking te komen voor het bijzondere wegenbelastingtarief, moet je bovendien voldoen aan een aantal door de Belastingdienst gestelde inrichtingseisen, die te maken hebben met de binnenruimte van de camper.

De binnenruimte (de ruimte achter de voorste stoelen) van de camper moet hierbij voorzien zijn van:

  • een denkbeeldig blok van minimaal 170 cm x 200 cm x 90 cm
  • minimaal 2 vaste zitplaatsen, waarbij draaibare bestuurder- en bijrijderszitplaatsen ook worden meegeteld
  • een vaste tafel
  • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen, die eventueel met behulp van zitplaatsen gemaakt kunnen worden. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
  • minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed bij een eenpersoonsbed
  • minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen
  • minimaal 2 vaste, afsluitbare opbergruimtes
  • een vast keukenblok, waarbij het werkblad minimaal 60 cm is en bovendien is voorzien van een ingebouwde watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
  • een vast ingebouwde kookgelegenheid (eventueel een magnetron)

 

Wegenbelasting camper berekenen

Ben je benieuwd hoeveel wegenbelasting je over jouw camper moet betalen? Op de website van de Belastingdienst bereken je dit gelukkig eenvoudig zelf, op basis van een aantal korte vragen. Deze vragen hebben betrekking op de eerdergenoemde factoren die meewegen in het berekenen van de van de belasting. Zo wordt er onder meer gevraagd of de camper wel of niet verhuurd wordt, op welke brandstof de camper rijdt en of de fijnstoftoeslag hierbij van toepassing is. Op basis van deze antwoorden, laat de rekentool eenvoudig zien welk tarief voor jouw camper geldt.

Camper schorsen

Wanneer je van plan bent om voor langere tijd niet op reis te gaan met de camper, raden wij aan om de camper te schorsen. Wanneer je de camper schorst hoef je namelijk geen wegenbelasting meer te betalen. Dit kan al snel enkele honderden euro’s schelen. En bovendien: andere verplichtingen als de APK en de verzekering vervallen tijdens de schorsing ook. Je regelt de schorsing eenvoudig zelf op de site van de RDW. Zodra de schorsing in werking is gesteld, geldt deze in principe voor een standaardperiode van 1 jaar. Ben je na een tijdje toch weer van plan om op pad te gaan met de camper? Dan hef je de schorsing helemaal gratis gewoon weer op. Ook dit doe je zeer eenvoudig op de site van de RDW. Vanaf het moment van opheffen, betaal je weer wegenbelasting en ben je bovendien weer verantwoordelijk voor de verplichtingen als een APK en de verzekering.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *