Een camperverzekering kiezen

Inhoud van deze blog

Het is voor iedere camperbezitter belangrijk om de camperverzekering goed geregeld te hebben. Voordat je met een gerust hart de weg op kunt met jouw gekochte of zelfgebouwde camper, is het immers zaak alles goed verzekerd te hebben. Maar welke mogelijkheden heb je eigenlijk bij het afsluiten van een camperverzekering? Welke onderdelen zijn wel en welke zijn niet verplicht? En waar moet je verder op letten bij het verzekeren van je camper? We behandelen het in deze blog!

Is een camperverzekering verplicht?

Een camper valt, net als bijvoorbeeld een auto, motor of scooter, onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Hierom gelden op het gebied van verzekeren dezelfde regels voor een camper als voor bijvoorbeeld een normale personenauto. Dit betekent dat het verplicht is om je camper minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. Breng je met jouw camper onverhoopt schade toe aan anderen? Dan zorgt de WA camperverzekering ervoor dat deze schade wordt gedekt.

Soorten camperverzekeringen

De camper dien je dus minimaal WA te verzekeren. Echter, naast de WA camperverzekering, zijn er nog twee aanvullende verzekeringsmogelijkheden: de WA beperkt casco en de All Risk. Maar wat kenmerkt deze camperverzekeringen en hoe werken ze nu eigenlijk?

WA camperverzekering

WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’. Deze verplichte camperverzekering vergoedt alleen de schade die je bij andere campers of personen aanricht. Dit kan zowel gaan om blikschade aan de camper zelf als eventuele letselschade als gevolg van een ongeluk.

WA beperkt casco camperverzekering

Naast de verplichte WA camperverzekering, die iedere camperbezitter te allen tijde af dient te sluiten, zijn er nog twee aanvullende mogelijkheden om je camper te verzekeren. Zo kun je je camper WA beperkt casco verzekeren. Deze aanvullende verzekering dekt niet alleen schade bij anderen, maar ook de schade aan jouw eigen camper. Wordt de camper bijvoorbeeld gestolen? Raakt de camper beschadigd door storm, hagel of andere extreme weersomstandigheden? Kom je onverhoopt in botsing met een overstekend dier en raakt de camper hierdoor beschadigd? In al deze gevallen kun je dit claimen op de WA beperkt casco verzekering. Kijk voor de precieze voorwaarden altijd even bij de voorwaarden van jouw verzekeraar.

Met de WA beperkt casco verzekering ben je in een stuk meer gevallen verzekerd dan bij een reguliere WA verzekering. Logischerwijs betaal je voor een WA beperkt casco verzekering wel een hogere premie dan voor de normale WA.

All Risk camperverzekering

Naast de WA en de WA beperkt casco, is er nog een derde vorm van camperverzekeringen: de All Risk verzekering. Hiermee ben je ook verzekerd tegen schade aan je eigen camper als gevolg van een aanrijding, zelfs wanneer deze schade door jouw eigen toedoen is ontstaan. Wanneer je All Risk verzekerd bent met de camper ben je dus vrijwel tegen iedere vorm van schade verzekerd. Ondanks het feit dat deze manier van verzekeren de hoogste premie vraagt, zorgt de All Risk verzekering wel voor een grote mate van zekerheid tijdens de reis.

 

Voor welke waarde kan ik mijn camper verzekeren?

Bij het kiezen van de juiste camperverzekering, kun je de camper tegen verschillende waardes laten verzekeren: de nieuwwaarde, de aanschafwaarde, de taxatiewaarde en de dagwaarde. Afhankelijk van welke waarde je kiest, wordt bepaald welk bedrag er wordt uitbetaald bij diefstal en total loss. Ook speelt de waarde van de camperverzekering een rol in het bepalen van de premiehoogte.

1. Camper verzekeren tegen de nieuwwaarde

Heb je een nieuwe camper gekocht? Dan kun je deze camper voor 5-10 jaar – afhankelijk van de verzekeraar – verzekeren tegen de nieuwwaarde van de camper. Wordt de camper total loss verklaard of wordt de camper gestolen? Dan krijg je, wanneer je de camper tegen de nieuwwaarde hebt verzekerd, de volledige nieuwwaarde van de camper uitbetaald.

2. Camper verzekeren tegen de aanschafwaarde

Koop jij jouw camper niet nieuw, maar ga je voor een tweedehands exemplaar? Als de camper nog niet al te oud is, is dit in de meeste gevallen een uitstekende optie. Je kunt de camper in dit geval tegen de aanschafwaarde verzekeren. Om dit te kunnen doen, die je wel een factuur van de aankoopwaarde te kunnen overleggen.

3. Camper verzekeren tegen de taxatiewaarde

Uiteraard is het ook een mogelijkheid om zelf een camper te bouwen. In dat geval kun je de camper verzekeren tegen de taxatiewaarde. Deze taxatiewaarde wordt in veel gevallen ook gehanteerd voor tweedehands campers die al wat aan de oudere kant zijn.

4. Camper verzekeren tegen de dagwaarde

Heb jij een wat oudere camper, die waarschijnlijk niet heel lang meer mee zal gaan? Dan zal deze bij een onverhoopt ongeluk sneller total loss worden verklaard dan een spiksplinternieuwe camper. Een verzekering tegen de taxatiewaarde of hoger is dan eigenlijk al snel te hoog. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de camper tegen de dagwaarde te verzekeren, waarbij je de laagste premie betaald. Kanttekening: logischerwijs is het eventuele uit te keren bedrag ook het laagst bij een camperverzekering tegen de dagwaarde.

Wat kost een camperverzekering?

Er spelen meerdere factoren mee bij het bepalen van de prijs van een camperverzekering. Uiteraard ligt het er in eerste instantie aan of je alleen een WA verzekering hebt of dat je voor een WA beperkt casco of All Risk verzekering gaat. Maar dit is niet het enige dat bijdraagt aan de prijs van een camperverzekering. Ook de volgende factoren spelen een rol:

  • De eigenschappen van de camper: Hoe nieuwer, hoe groter en zwaarder de camper, des te hoger de te betalen premie.
  • No claim korting: Hoe langer je schadevrij blijft met de camper, des te hoger de korting op de premie (afhankelijk van de verzekeraar).
  • Pakketkorting: Heb je al meerdere verzekeringen bij een verzekeraar afgesloten? Bij de meeste verzekeraars krijg je in zo’n geval korting op je camperverzekering. Hoe meer verschillende verzekeringen je afsluit, hoe hoger de korting.

 

Een camperverzekering afsluiten; hier moet je op letten

Er zijn, naast het type camperverzekering en de hoogte van de premie nog talloze factoren die een rol (kunnen) spelen bij het afsluiten van de juiste verzekering. Maar waar moet je nu eigenlijk nog meer op letten? We zetten een aantal factoren op een rijtje:

Waarde- en taxatieregeling

De al eerder benoemde waarde- en taxatie regeling verschilt per verzekeraar. Waar de ene verzekeraar een maximum van 5 jaar voor de nieuwwaarderegeling aanhoudt, kan dit bij andere verzekeraars 10 jaar zijn.

No-claim korting

Zoals gezegd, kunnen schadevrije jaren leiden tot een mooie korting op de premie. Deze korting verschilt echter per verzekeraar. Zo loopt deze korting bij de ene verzekeraar sneller op dan bij de andere.

Inboedel

Niet iedere verzekeraar rekent dezelfde dingen onder de noemer ‘inboedel’. Zo worden kleding, elektronische apparaten, maar ook veel camperaccessoires als een schotel of fietsenhouder in de meeste gevallen niet als inboedel gezien. 

De hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Sterker nog: wanneer de schade wordt gerepareerd bij een door de verzekeraar geselecteerde hersteller, is het eigen risico niet bij elke verzekeraar een vereiste.

Pech in het buitenland

Wanneer je veel met de camper in het buitenland bent, kan pechhulp in binnen- én buitenland een belangrijke factor zijn. Bij sommige verzekeraars wordt dit echter niet standaard meeverzekerd.

Reizen buiten Europa

Niet alleen de pechhulp in het buitenland speelt een rol; wanneer je met de camper buiten Europa gaat reizen, is het goed om te weten dat je niet in elk land verzekerd bent. Kijk van tevoren dus goed of de camperverzekering in jouw vakantiebestemming geldt.

Camper uitlenen/verhuren

Ben jij van plan om de camper te delen met vrienden en familie? Dit is niet bij elke verzekeraar toegestaan. Kijk dus goed wat er bij jouw camperverzekering wel en niet mag op het gebied van het verhuren/uitlenen van de camper.

De camper als vervoersmiddel

Wil je de camper niet alleen gebruiken om mee op reis te gaan, maar ook als vervoermiddel in het dagelijks leven? Dit is niet bij iedere verzekeraar toegestaan.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *