LPG, butaan of propaan in een camper?

Inhoud van deze blog

LPG, butaan en propaan zijn elk een soort gas die geschikt is voor gebruik in een camper. Het is alleen de vraag of in een camper LPG beter geschikt is of dat je voor butaangas in de camper of propaangas in de camper kiest. Het is in elk geval belangrijk om een gasfles in een camper te hebben, omdat deze nu eenmaal onmisbaar is. Er is gas nodig om te koken, maar bijvoorbeeld ook om te douchen met warm water en eventueel om voor de camper koelkast te gebruiken. De vraag welk type gas het meest geschikt is, hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan de eigenschappen en  beschikbaarheid van LPG, butaan of propaan voor campers in verschillende landen in Europa. 

Tip: laat je camper gas installatie controleren voor vertrek

Wij raden je aan om de gasinstallatie in je camper voor vertrek altijd te laten controleren door een specialist. Bovendien is het aan te bevelen om de gasfles voor de camper te laten vullen door een medewerker van het vulstation. 

Verschillende soorten gas

Om te bepalen welk type gas het meest geschikt is voor de camper, is het belangrijk om de eigenschappen van verschillende gassoorten te kennen en te weten welke soorten gas beschikbaar zijn in het buitenland.  

LPG 

Liquefied Petroleum Gas ofwel LPG is normaal gesproken een soort die voor het aandrijven van voertuigen wordt gebruikt. Het is echter ook mogelijk om in de camper LPG te gebruiken om mee te koken en warm water te gebruiken of de camper mee te verwarmen. LPG bestaat naast toevoegingen vooral uit een mix van butaangas en propaangas. LPG in de camper neemt toe in populariteit en dat is onder meer te danken aan de verkrijgbaar van dit type gas in Europa. 

LPG gastank in verwarmde gedeelte plaatsen
Het is belangrijk om de gastank in de camper in het verwarmde gedeelte te plaatsen om het gas vloeibaar te laten worden. Ga je in de winter met de camper op pad dan is het belangrijk om het overgebleven gas van de zomer niet te gebruiken. Het verdient de voorkeur om een gasfles voor de camper steeds in hetzelfde land te laten vullen. De samenstelling kan namelijk niet alleen per seizoen, maar ook per land variëren. Verder is het aan te raden om een LPG-filter te gebruiken om verzekerd te zijn van volledige verbranding. Dit voorkomt dat er roetvorming ontstaat of dat er koolmonoxide vrijkomt. Het filter moet jaarlijks onderhouden worden.

Butaangas 

Butaangas in de camper is populair om mee te koken, maar kan in de winter voor problemen zorgen. Zo is butaangas al niet meer te gebruiken als het buiten vriest, want het gas verandert dan in een vloeibare substantie. Bij het gebruik van butaangas in de camper is het van groot belang om te ventileren. Indien er geen sprake is van ventilatie bestaat de mogelijkheid dat butaangas stapelt met alle risico’s van dien. 

Gemakkelijk verkrijgbaar in Europa
In de meeste landen van Europa is butaangas op allerlei plekken gemakkelijk verkrijgbaar. Campinggazz is bijvoorbeeld een bekende blauwe gasfles voor de camper die onder meer te koop is op de camping of in een supermarkt in Frankrijk of Duitsland. Het is eveneens mogelijk voor vertrek met de camper al butaangas aan te schaffen. De gasflessen voor campers zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar.

Propaangas

Propaangas in de camper is geschikt om mee te koken net als om met warm water te douchen of af te wassen en om te verwarmen. Het is tevens mogelijk om in een camper propaangas te gebruiken voor de koelkast. Een voordeel is dat dit type gas in tegenstelling tot butaangas ook prima functioneert bij temperaturen onder nul. Het is dan ook een populair soort gas voor campers. Overigens geldt dat het bij deze gassoort eveneens van belang is om goed te ventileren. 

Lege propaan gasfles camper omruilen voor volle
Propaangas is vrij gemakkelijk verkrijgbaar in gasflessen van verschillende merken, zoals Benegas Light, Antargaz en Primagaz. Bij het kopen van een gasfles voor de camper met propgaangas is er veelal sprake van statiegeld. Dat maakt het gemakkelijk om de lege gasfles om te ruilen voor een volle gasfles propaan. Overigens kan het in Oost-Europa lastig zijn om propaangas aan te schaffen. Indien nodig bestaat de optie om in Oost-Europa een gasfles aan te schaffen en daarbij een verloopnippel toe te passen. Deze kan dan met de eigen drukregelaar verbinding maken. Ter plekke is het eveneens mogelijk om een gasdrukregelaar aan te schaffen

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *