Camper isoleren met Armaflex

Inhoud van deze blog

Het isoleren van je camper is een van de eerste stappen in het bouwproces en wat ons betreft zeker eentje om je even goed in te verdiepen. Want ondanks dat je isolatie niet meer zichtbaar is zodra je camper af is, zorgt het wel voor extra comfort. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van goede camper isolatie, welke soorten camper isolatie er zijn en laten we je zien hoe wij onze camper hebben geïsoleerd met Armaflex isolatiemateriaal. 

De voordelen van camper isolatie

Isoleren is niet een klus waar de meeste bouwers heel erg naar uitkijken. Het is niet goedkoop en je ziet er in het eindresultaat ook bar weinig van terug. Toch raden we je aan op de isolatie van je camper niet te besparen, want een goed geïsoleerde camper heeft een aantal voordelen:

  • Isolatie biedt bescherming tegen temperaturen buiten je camper (warmte en kou)
 

Door je camper te isoleren blijft je camper in de wintermaanden langer warm en zorg je ervoor dat de warmte in de zomer ook langer buiten blijft. Zeker wanneer je te maken krijgt extremere temperaturen (heel koud of heel warm), is het isoleren van je camper wat ons betreft een must om het aangenaam te houden. 

  • Isolatie houdt geluiden van buiten je camper tegen
 

Net zoals in een woning heeft isolatie in een camper ook een sterke geluiddempende functie. Zeker wanneer je op een plek staat met luidruchtige buren is het geen overbodige luxe om je camper goed geïsoleerd te hebben. Maar ook wanneer je hard waait of regent is het fijn zijn dat deze geluiden iets worden gedempt. 

  • Isolatie beschermt tegen vocht en schimmel
 

Tijdens het koken in je camper en ‘s nachts kan de luchtvochtigheid in je camper snel oplopen. Hierdoor kan er vocht rechtstreeks op de carrosserie van je camper komen, wat roest en schimmel kan veroorzaken. Met goede isolatie in je camper bescherm je de carrosserie tegen deze elementen en blijft je bus in betere conditie.

 

De verschillende soorten camper isolatie

De isolatie van je bus is iets waar je niet op wilt bezuinigen. Kies je voor goede kwaliteit isolatie dan voorkom je vocht en roestvorming in je bus, het beschermt je tegen de temperatuur buiten je bus en het houdt tevens omgevingsgeluiden tegen. Er zijn verschillende soorten en merken isolatiemateriaal, met ieder z’n voor-en nadelen. In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Onze keuze voor camper isolatie

Wij hebben gekozen voor Armaflex isolatie vanwege de eigenschappen van dit product en de prijs/kwaliteit verhouding. Je koopt Armaflex op een rol van ongeveer 6m en je hebt daarbij keuze uit verschillende soorten en diktes. Wij hebben een L4H2 bus en hebben uiteindelijk 5 rollen Armaflex  19mm gebruikt en 1 rol Armaflex 6mm. 

armaflex-isolatiemateriaal-kiezen

Wij bestelden ons Armaflex hier

Aramaflex XG 19mm Isolatiemateriaal

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Verminder trillingen met ontdreuningsplaten

Ontdreuningsplaten zijn wat ons betreft onmisbaar in een camper. Zeker wanneer je met een open cabine rijdt, zoals in ons geval. Ontdreuningsplaten breng je aan op de caroserie van je bus en zorgen ervoor dat de dunne stalen delen minder snel trillingen veroorzaken. Hierdoor wordt het geluid gereduceerd tijdens het rijden en bij het dichtslaan van de deuren. De ontdreuningsplaten zijn eenvoudig aan te brengen in je camper en je merkt na montage direct het verschil!

Wij bestelden onze ontdreuningsplaten hier

Noico Zelfklevende ontdreuningsplaten

In 6 stappen je camper isoleren met Armaflex

Het isoleren van je camper is een van de eerste stappen aan de binnenkant van je bus, maar voordat je hiermee aan de slag gaat raden we je aan om eerst alle gaten te maken in de carrosserie voor de elementen die in je wanden komen (denk bijvoorbeeld aan ramen, CEE-wanddoos, waterinvoer, et cetera). Zo kun je overal goed bij, voorkom je dubbel werk en ga je efficiënt om met je isolatiemateriaal!

Stap 1: Het aantal m2 isolatiemateriaal bepalen

Voordat je aan de slag kunt is het belangrijk dat je weet hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Meet je wanden, vloer, plafond én deuren op en houd daarbij ook rekening met een snijmarge, omdat je mogelijk niet alle reststukken even goed kunt gebruiken.

Stap 2: Armaflex camper isolatie bestellen

Nu je weet hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt kun je over gaan tot bestellen. Je hebt Armaflex in verschillende diktes (variërend van 9, 13, 19, 25 en 32 mm). Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk oppervlakte te isoleren met Armaflex 19mm. Deze dikte heeft een goed isolerende werking, maar is nog wel is goed op maat te snijden. Om onder andere de balken te kunnen isoleren hebben we gekozen voor Armaflex 6mm

Stap 3: carrosserie reinigen

Armaflex is een zelfklevend isolatiemateriaal dat het beste blijft plakken op een schone, stof- en vetvrije ondergrond. Reinig daarom je carrosserie vooraf goed met ontvettingsmiddel en behandel eventuele roest met een antiroestmiddel, zoals Hammorite. Wij hebben ervoor gekozen om eerst het plafond en de wanden te reinigen en daarna pas met de vloer aan de slag te gaan, zodat je daar nog makkelijk overheen kunt lopen bij het isoleren van de wanden en je plafond.
wanden reinigen voor aanbrengen isolatie

Stap 4: Ontdreuningsplaten bevestigen

Nu je zowel het plafond en de wanden hebt gereinigd kun je de ontdreuningsplaten op de gewenste plaats plakken. Je kunt met een scherp stanleymes de platen gemakkelijk op maat snijden. Zitten de platen op je juiste plek? Druk deze dan stevig aan. Dit kan met de hand of met een speciale butyl roller.

Stap 5: Plafond en wanden isoleren

Nu kun je aan de slag met het isoleren van het plafond en de wanden van je bus. Hiervoor hebben wij zoveel mogelijk de Armaflex 19mm gebruikt. Voor de balken/ spanten van de bus gebruikten wij de Armaflex 9mm. Deze is buigzamer, waardoor je het isolatiemateriaal strakker om de balken kunt bevestigen. Wij hebben ervoor gekozen om niet direct alles te isoleren, omdat we eerst nog balkjes voor het monteren van de wanden wilden vastzetten (zie afbeelding hieronder). Maar kijk vooral welke volgorde voor jou fijn en logisch voelt. 

camper-isoleren-armaflex-ciao-campers

Stap 6: vloer isoleren

Nu je (het grootste gedeelte) van je wanden en plafond hebt geïsoleerd kun je door met het isoleren van de vloer. Hiervoor moesten wij eerst de laadvloer uit de bus halen, voordat we met de carrosserie vloer aan de slag konden. In sommige gevallen is er geen laadvloer aanwezig en kun je direct aan de slag met het isoleren van je vloer. 
 

Stap 6.1 → Reinig de vloer

Zorg ervoor dat de vloer stof- en vetvrij is en dat je eventuele roest hebt behandeld met een antiroestmiddel. 

Stap 6.2 → Bevestig de latten

Om te voorkomen dat de isolatie straks niet wordt platgedrukt door de bovenvloer (of laadvloer) die je (terug) gaat plaatsen, is het verstandig om meerdere balkjes tussen je isolatiemateriaal te plaatsen. Wij hebben de vloer met Armaflex 19mm geïsoleerd en hebben gekozen voor balkjes  van 22mm hoog, zodat je bovenvloer straks op deze balkjes rust en niet op het Armaflex. Nadat je de balkjes op maat hebt gezaagd kun je ze op je vloer bevestigen met montagekit. Wij gebruikten hier Polymax montagekit voor in de kleur wit. Wij hebben de kit een nacht laten uitharden, voordat we bezig ging met het isoleren van de vloer.

Wij bestelden Hammerite hier

Hammerite Zijdeglans Wit - 250ML

Stap 6.3 → Bevestig het Armaflex tussen de latten

Zodra de montagekit is uitgehard kun je je vloer gaan isoleren. Gebruik een scherp stanleymes, een rolmaat, een lange lat en een stift om het Armaflex op de juiste maat af te snijden. 
 
Tip: begin aan de kant waar je het slechts bij kunt (in ons geval was dat de bestuurderskant). Zo hoef je voor de laatste paar banen geen rare kapriolen uit te halen en kun je overal goed bij. 

Stap 6.4 → Werk je vloer af met een bovenvloer

Nu je je vloer hebt geïsoleerd moet je deze alleen nog afwerken met een bovenvloer. Wij hebben hiervoor de al aanwezige laadvloer gebruikt. Deze was al op maat, waardoor dit een goede basis was om onze pvc vloer op te leggen (zie laatste foto). We hadden wel langere schroeven nodig om onze laadvloer weer te monteren aan de chassis vloer, omdat deze nu eindelijk hoger kwam te liggen dan oorspronkelijk. 

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *