Camper luifel kiezen en monteren

Inhoud van deze blog

Camperluifels zijn er in vele soorten en maten. Afhankelijk van jouw type bus zijn er vaak meerdere opties die je kunt overwegen. In dit blog vertellen we je alles over de verschillende soorten luifels, kijken we naar de alternatieve opties en vertellen we hoe wij onze camperluifel hebben gemonteerd!

Verschillende soorten luifels voor campers

1. Cassetteluifel

Overweeg je een cassetteluifel dan zijn er een aantal voor- en nadelen die je kunt meenemen in je uiteindelijke besluit. Laten we beginnen met het feit dat een luifel aan je camper mega handig is en super makkelijk in gebruik. Zo ben je in een handomdraai beschermd tegen de zon én tegen een regenbui. De meeste luifels hebben namelijk een waterdicht doek. Helaas vraagt een luifel, en dan met name de cassetteluifel, wel om een behoorlijke investering (vanaf ongeveer €650 á €700). Daarnaast is het ook goed om te kijken of je de luifel wel op jouw camper kunt monteren. Sommige bussen hebben op het dak speciale montagepunten voor luifels, maar er zijn ook bussen waarbij je de luifel monteert middels bouten in je dak. Je moet er dan nog wel bij kunnen natuurlijk. Dat is dus echt even het checken waard, voordat je zo’n dure jongen aanschaft!

Voordelen

Nadelen

Gemakkelijk te gebruiken

Kostbare investering

Bestand tegen een flinke regenbui en een milde windvlaag

Montage kan ingewikkeld zijn. Dit verschilt per camper.

 

Relatief zwaar

Onze eerste camper met cassetteluifel

2. Zakluifel of etuiluifel

De tweede optie die je kunt overwegen is een zakluifel (ook wel etuiluifel genoemd). Deze luifel hangt, de naam zegt het al, in een zak aan de zijkant van je camper. Met twee of drie losse stokken zet je deze luifel vervolgens op. Omdat deze luifel niet in een cassette zit, is hij een stuk minder zwaar. Het kost alleen wel iets meer moeite om deze luifel op te zetten en in te pakken. 

3. Bustent

Sta je vaak voor een langere periode op 1 plek? Dan is een bustent misschien wel wat voor jou! Een bustent werkt eigenlijk hetzelfde als een voortent van een caravan, maar dan met het grote voordeel dat je de tent eenvoudig kunt loskoppelen van je camper en erop uit kunt (zonder dat de spullen in je tent nat worden). Een bustent kost wel relatief veel moeite om op te zetten en af te breken en is ook in aanschaf niet goedkoop. Toch kan het wel een interessante optie zijn om je leefruimte te vergroten. 

4. Schaduwdoek als alternatief voor een luifel

Je kunt er ook voor kiezen om een los schaduwdoek aan je bus te bevestigen. Zo kun je toch uit de zon zitten op een warme dag. Een schaduwdoek kun je met een paar stevige zuignappen aan je camper bevestigen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een handige constructie maken. De andere kant van de luifel kun je dan op met 2 stokken vastzetten of aan een boom of ander object bevestigen. Nadeel is wel dat je dan afhankelijk bent van je omgeving. Een schaduwdoek is relatief goedkoop, maar zoals we hierboven al hebben aangegeven heeft dit alternatief ook de nodige uitdagingen.
 

5. Tarp als alternatief voor een luifel

Het laatste alternatief is een tarp. Tegenwoordig heb je ook speciale tarpen die je aan je camper kunt bevestigen, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien.
Photo: Sunsetcampers.nl

Wat kost een camper luifel?

Er zijn een aantal factoren die de kosten van een camper luifel bepalen. Allereerst natuurlijk het type luifel waar je voor kiest. Een casetteluifel is daarin de kostbaarste investering. Daarnaast speelt de grootte van je luifel ook een rol. Vaak geldt: hoe groter, hoe duurder. Hieronder hebben we de vanaf prijzen voor je op een rij gezet
 
 • Cassetteluifel: beschikbaar vanaf €370
 • Zakluifel: beschikbaar vanaf €220
 • Tarp: beschikbaar vanaf €50
 
(bovengenoemde prijzen zijn in het voorjaar van 2022 opgezocht en kunnen gedurende tijd sterk fluctueren)
 

De beste luifel kiezen voor jouw camper

Welke luifel het beste past bij jouw camper hangt van een aantal zaken af. Denk bijvoorbeeld aan het type camper dat je hebt, je budget en je wensen/ eisen. In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen van alle luifels en de alternatieve opties voor je uitgewerkt, zodat je kunt bepalen welke variant het beste aansluit op
De luifels (en de alternatieve opties op de luifel) zijn beoordeeld met een -- / - / +- / + / ++

Onze keuze: cassetteluifel

Wij hebben gekozen voor cassetteluifel van Fiamma (type F80s – 400). Wij vonden het belangrijk om ook met regen buiten te kunnen zitten en waarbij de combi ook gemakkelijk kan worden opgeborgen. Wel maakt een luifel je bus een stukje zwaarder dus houd qua belading daar wel rekening mee. 

cassetteluifel kopen

Er zijn verschillende type cassetteluifels in diverse formaten. Thule en Fiamma zijn hierin de meest populaire merken, waarbij Thule iets hoger geprijsd is dan Fiamma. We raden je aan om vooraf goed te onderzoeken welk type luifel op jouw bus past. 

Een camper luifel monteren

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe wij onze luifel, de Fiamma F80s, hebben gemonteerd op onze Peugeot Boxer (L4H2).

Benodigdheden

 • Cassetteluifel (in ons geval de Fiamma F80s)
 • Montagebeugels voor jouw type bus en bouwjaar
 • Sikaflex 252 constructielijm
 • Kitspuit
 • Combinatiesleutel of doppenset
 • 2 Ladders
 • Doek
 • Schoonmaakspullen
 • Afwasmiddel
 

TIP: De montage van een cassetteluifel kun je het beste met 2 personen uitvoeren i.v.m. het bevestigen van de luifel op je camper.

Stappenplan voor het monteren van onze luifel

 • Stap 1: Reinig het dak van je bus en behandel eventuele roest met antiroest verf (bijv. van Hammerite)
 • Stap 2: Bekijk de instructies van de montagebeugels en bepaal de plek van de beugels (let op: bij onze luifel kon je niet zelf de positie van de beugels bepalen. Ga dus vooraf goed na welke beugel vooraan de bus moet en welke achteraan)
 • Stap 3: Schuif de klemmetjes, waarmee je de montagebeugels op je bus vastzet, over de montagepunten van je bus (let op: het Fiamma logo op deze klemmetjes is leesbaar vanaf de kant waar de luifel straks komt te hangen)
 • Stap 4: Zet de montagebeugels op de klemmetjes om te zien of de beugels passen
 • Stap 5: Haal de beugels van de klemmetjes af en voorzie de onderkant van kit. Wij gebruikten Sikaflex 252 constructielijm
 • Stap 6: Plaats de montagebeugels terug, over de klemmetjes, en druk deze stevig aan
 • Stap 7: Verwijder eventuele overtollige kit met een doek met afwismiddel
 • Stap 8: Laat de kit nu even uitharden (30 – 60 minuten)
 • Stap 9: Plak het bijgeleverde beschermingsschuim tussen de montagebeugels
 • Stap 10: Draai voordat je de luifel plaatst de laatste drie bouten in de montagebeugels. Hiermee borg je de luifel straks.
 • Stap 11: Zet een ladder aan de voorzijde van de bus en aan de achterzijde van de bus en plaats met twee personen de luifel op de juiste plek.
 • Stap 12: Draai de bouten uit stap 10 aan om de luifel te borgen in de montagebeugels.
 • Stap 13: Verwijder het folie van de cassetteluifel en hij is klaar voor gebruik!
 

↓ We hebben de montage van onze luifel ook stap voor stap uitgewerkt in onderstaande video

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *