Douchen in of buiten je camper; dit zijn je opties!

Inhoud van deze blog

Een warme douche. In een huis zo vanzelfsprekend, maar in een camper allesbehalve. De één zweert bij een binnen douche en de ander gaat op zoek naar een alternatieve variant. Want naast het feit dat veel busjes er nauwelijks tot geen ruimte voor hebben, komt er ook de nodige techniek en kosten bij kijken. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven tegenwoordig, zodat jij je alsnog kunt opfrissen na een intensieve hike of workout. In dit blog hebben we alle douche opties voor je op een rij gezet, zodat jij straks de beste variant voor jouw camper hebt!

Een ingebouwde douche

In 99% van de kant-en-klare campers heb je tegenwoordig een toilet- en douchegelegenheid. Dat kan handig zijn, zeker wanneer je door koudere gebieden wilt trekken. Maar wanneer je zelf een douche wilt inbouwen moet je toch rekening houden met een aantal zaken, waardoor veel zelfbouwers ervoor kiezen om geen douche in hun camper te bouwen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een douche in je camper voor je uiteengezet:

Het is dus helemaal afhankelijk van jouw situatie of een douche inbouwen wel of niet de moeite en investering waard is. Gebruik je jouw bus alleen voor vakantie of ga je er fulltime in leven? Trek je voornamelijk naar warmere landen of wil je ook op wintersport met je camper? Sta je veel op campings of wil je voornamelijk ‘wild’ kamperen? Denk dus vooraf goed na over hoe je de camper denkt te gaan gebruiken en besluit op basis daarvan of je binnen of buiten wilt douchen.  

Outdoor douchen. Dit zijn je opties:

De afgelopen jaren zie je steeds meer douche alternatieven voorbijkomen. Je hebt dus genoeg manieren waarop je je kunt opfrissen tijdens jouw trip! Hieronder hebben we alle varianten voor je op een rij gezet.

Optie 1: een douchezak

De douchezak is de meest basic douche optie die je kunt kiezen. Leg de zak met water een paar uur van tevoren opwarmen door de zon en geniet aan het einde van de dag van een (lauw)warme douche. Je kunt natuurlijk ook zelf warm water in de zak doen en zo genieten van een eenvoudige douche. Je kunt de zak aan de achterkant van je bus ophangen of aan een boom.

 • Prijs: vanaf €14,99
 • Voordelen: neemt nauwelijks ruimte in beslag en kost weinig
 • Nadelen: niet altijd even praktisch en de waterdruk is niet regelbaar

Optie 2: Buitendouche op druk

Bron: Decathlon

De tweede en daarmee ook iets comfortabelere optie is een buitendouche op druk. Het voordeel van deze buitendouche is dat jezelf de waterdruk kunt bepalen. Daarnaast hebben deze watertanks over het algemeen net wat meer inhoud dan een douchezak, waardoor je net iets langer kunt opfrissen dan bij optie 1.

 • Prijs: vanaf €35
 • Voordelen: redelijk compact en redelijk douchecomfort
 • Nadelen: neemt iets meer ruimte in beslag en is iets duurder

Optie 3: Douche op 12 volt

Een andere optie om jezelf op te frissen is met behulp van een 12 Volt douche. Deze douche bestaat uit een dompelpomp, een aan/uit knop en een douchekop en kan eenvoudig worden opgeladen door een USB-kabeltje. Het voordeel van deze optie is dat de douche zelf nauwelijks ruimte in beslag neemt, je wel voldoende waterdruk hebt voor een schoon gevoel, en je zelf de temperatuur kunt bepalen door meer of minder warm water in de emmer te doen. De douche kun je makkelijk ophangen op een plekje met wat meer privacy.

 • Prijs: vanaf €19,95
 • Voordelen: neemt weinig ruimte in beslag, fijne waterdruk, relatief goedkoop
 • Nadelen: je hebt stroom nodig om hem op te laden

Optie 4: Douche op je dakrek

 

Deze optie zie je minder vaak voorbijkomen, maar is wel de moeite waard om te melden. Een wateropslag op het dak van je camper. Deze opties is vooral interessant als je naar warmere landen reist. Door de zon warmt het water in de tank op je dak op. Het enige wat jij hoeft te doen is de kraan aan te zetten en te genieten van je lekkere outdoor douche! Er zijn verschillende merken die zo’n douche hebben ontwikkeld, zoals Roadshower bijvoorbeeld, maar deze vragen wel een behoorlijke investering. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een constructie te bedenken voor minder geld!
 • Prijs: vanaf €75 als je hem zelf maakt. Kant en klaar een stuk duurder
 • Voordelen: relatief veel wateropslag voor je douche en neemt in je bus geen ruimte in beslag
 • Nadelen: relatief duur in aanschaf en tijdsintensief om te maken

Optie 5: Een douche op gas

Bron: Obelink

Wil je meer douchecomfort en zelf de warmte van jouw douche kunnen bepalen? Dan is een buitendouche op gas misschien wel wat voor jou. Je kunt deze draagbare geiser aan de achterkant van je bus hangen, aansluiten op een gasfles en je watersysteem en zo toch genieten van een comfortabele (buiten)douche. Deze geiser mag in verband met veiligheid niet in je bus worden geplaatst.

 • Investering: vanaf €150 (exclusief gasfles)
 • Voordelen: je kunt zelf de warmte bepalen
 • Nadelen: relatief groot en prijzig

Douchen op een camping of camperplek

Vind je alle bovenstaande opties nou geen pretje en zoek je toch iets meer comfort? Ga dan tijdens je reis op zoek naar een betaalbare camping en geniet daar van een warme douche. Vaak kun je op een camping ook direct je wasje draaien en zo sla je twee vliegen in één klap!

Douchen op een openbare plek

Er zijn ook verschillende openbare plekken waar je van een douche kunt genieten. Denk bijvoorbeeld aan de douches op het strand. Zeker na een warme dag is het geen straf om je daaronder af te spoelen en direct even je haren te wassen (denk wel aan biologisch afbreekbare shampoo i.v.m. de natuur). Deze douches zijn in de winter vaak wel afgesloten dus voor de koudere maanden moet je op zoek naar andere alternatieven. Dan biedt een gemeente zwembad bijvoorbeeld een uitkomst. Trek een paar baantjes en trakteer jezelf daarna op een warme douche. En als je voor een langere periode in één land verblijft kun je overwegen om een abonnement van een landelijke sportschool af te nemen. Zo combineer je een work-out met een wellness momentje (geloof me, zo voelt een warme douche als je in een bus leeft).

Alle douches op een rij

Heb je na alle bovenstaande opties keuzestress? We hebben alle opties hieronder even voor je onder elkaar gezet met alle eigenschappen op een rij.

Heel veel succes met het vinden van jouw ideale douche! En heb je vragen? Stel ze hier onder het blog en wij doen ons best om ze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *