Een standkachel: de ideale verwarming voor je camper

Inhoud van deze blog

Een standkachel is de ideale verwarming voor je camper. In de zomermaanden is het zonder kachel in de camper nog goed te doen, maar ga je buiten de zomer op pad met de camper? Dan is een standkachel in je camper geen overbodige luxe. Overdag, wanneer de zon op zijn felst is, zal je de kachel waarschijnlijk niet nodig hebben, maar ‘s avonds en ‘s nachts – de momenten waarop je het meest in de camper zit – is het zonder kachel vaak te koud. Maar een standkachel inbouwen, hoe doe je dat?  En welke soorten camper verwarming kun je dan zijn er eigenlijk?

Camper kachel in verschillende soorten

Een kachel voor in de camper is misschien even een investering, maar wel eentje waarmee je in één klap je mogelijkheden met de camper vergroot. Met een verwarming in de camper, is het bijvoorbeeld ineens mogelijk om ook buiten de zomermaanden om op een comfortabele manier op pad te gaan. En dat is vaak minstens net zo mooi als in de topdrukte van het hoogseizoen. Het is zelfs mogelijk om met de camper op wintersport te gaan. De standkachel in de camper zorgt ervoor dat je er warmpjes bij blijft zitten.

Wanneer je op zoek bent naar een camper kachel, heb je de keuze uit verschillende soorten: een gaskachel, een elektrische kachel of een standkachel op diesel. Maar hoe werken deze kachels eigenlijk precies en wat zijn hun voor- en nadelen?

Gaskachel camper

De eerste camping kachel die we behandelen is de gaskachel. De camping kachel op gas kent een aantal voordelen. Het grootste voordeel: waarschijnlijk is je camper al voorzien van een gasnetwerk, om je koelkast en/of gasstel op te laten werken. De gaskachel kun je hier gewoon op aansluiten. Een nadeel dat hier gelijk bij komt kijken, is dat de gasflessen op deze manier logischerwijs wel sneller leegraken. Vooral wanneer je op reis gaat in de wat koudere maanden, zul je de gasflessen dus regelmatig moeten vervangen.

Voordelen gaskachel voor de camper

 • Je kunt het aansluiten op het bestaande gasnetwerk
 • De gaskachel is ideaal geschikt voor kleinere campers

Nadelen gaskachel voor de camper

 • De gasflessen zullen sneller leegraken
 • De (reserve)gasflessen nemen veel ruimte in

Elektrische camper kachel

Naast de gaskachel is de elektrische camper kachel ook een mogelijkheid om je camper te verwarmen. Elektrische kachels voor de camper zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de kracht van de kachel, kunnen deze een gemiddelde camper al snel van voldoende warmte voorzien. De elektrische kachel heeft wel één groot nadeel: het stroomverbruik. Doordat de kachel relatief veel stroom verbruikt, wordt het, helemaal wanneer je ook nog andere elektrische apparaten verbruikt, soms lastig om de kachel te laten werken. De meeste stroompalen leveren tussen de 5 en 10 ampère aan stroom, terwijl een kachel van 2000W al snel 9 ampère nodig hebt.

Voordelen elektrische kachel voor de camper

 • Verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten
 • De gaskachel is ideaal geschikt voor kleinere campers

Nadelen elektrische kachel voor de camper

 • Hoog energieverbruik
 • Je bent altijd afhankelijk van elektriciteit

Dieselkachel camper

De laatste – en waarschijnlijk meest gebruikte – kachel die we behandelen is de dieselkachel voor de camper. De dieselkachel kent een aantal grote voordelen ten opzichte van de twee eerdergenoemde soorten camper kachels. Het eerste grote voordeel is dat je de kachel direct aansluit op de tank van de camper. Uiteraard gaat het dieselverbruik op deze manier wel sneller, maar gelukkig is diesel wereldwijd gelukkig erg makkelijk te krijgen. Een ander voordeel is de efficiëntie van de kachel. In een mum van tijd brengt de dieselkachel jouw camper op een aangename temperatuur, waardoor de kachels op diesel geschikt zijn voor zowel grotere als kleinere campers. Kent een dieselkachel dan helemaal geen nadelen? Jawel, een kleine: om een dieselkachel goed te laten functioneren, wordt aangeraden om deze gedurende het jaar een aantal keer te laten branden – ook wanneer je niet op reis bent.

Voordelen van een dieselkachel voor de camper

 • Diesel is makkelijk verkrijgbaar
 • De dieselkachel biedt veel warmte
 • De dieselkachel is geschikt voor zowel grotere als kleinere campers

Nadelen van een dieselkachel voor de camper

 • Je moet de kachel gedurende het jaar een aantal keer laten branden

Onze keuze: dieselkachel

Wij hebben gekozen voor standkachel in onze camper, omdat we deze kachel ook kunnen gebruiken als we geen voorzieningen hebben. Daarnaast zorgt een dieselkachel ook voor een aangename warmte én kunnen we deze kachel ook voorprogrammeren, waardoor je na een winterwandeling in een warme camper thuis kunt komen. 

Planar Autotherm 2D Dieselkachel
Planar Autotherm 2D Dieselkachel

De beste dieselkachels

Je hebt verschillende soorten A-merk dieselkachels, zoals Autoterm (voorheen Planar) en Webasto. Wij hebben gekozen voor een Autoterm 2D Dieselkachel, maar inmiddels zijn er ook goede alternatieven op de markt die een stuk voordeliger zijn. Wij hebben een aantal opties voor je op een rij gezet.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie