Regels en wetgeving bij het bouwen van een camper

Inhoud van deze blog

Steeds vaker worden bestelbusjes zelf omgebouwd tot camper. En dat is natuurlijk niet voor niets! Het is immers goedkoper dan de aanschaf van een kant-en-klare camper, je kunt zelf de indeling van je camper bepalen en veel mensen vinden het vaak ook een leuk hobbyproject. Wel is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving. In dit blog hebben we alle belangrijke eisen voor je op een rij gezet, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan!

De RDW eisen voor een camper

Wanneer je een camper in Nederland wilt bouwen én deze wilt laten registreren als camper dan moet je jouw voertuig laten keuren door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW kijkt hoofdzakelijk naar de inrichting van jouw camper en of deze aan de eisen van de RDW voldoen. Zo moeten de volgende zaken aanwezig zijn in een camper:

 • Twee vaste zitplaatsen
 • Een (demontabele) tafel
 • Slaapplaatsen voor minimaal twee personen
 • Kookgelegenheid (mag een magnetron zijn)
 • Mogelijkheden om spullen op te bergen
 • Alles moet goed zijn bevestigd zodat onderdelen niet kunnen schuiven tijdens het rijden.
 • En wil je draaibare zitplateau’s monteren onder de bestuurders- en bijrijdersstoel? Check dit dan van tevoren eerst even bij de RDW, zodat je camper niet onverwachts wordt afgekeurd.

Wil je jouw camper in België laten keuren? Dan moet jouw camper aan andere eisen voldoen.

Let op: Dit artikel is met zorg samengesteld, maar ondanks dat wij uitgebreid research hebben gedaan op de website van de RDW en de Belastingdienst kan het onjuistheden bevatten. Doe daarom altijd zelf onderzoek en neem bij twijfel contact op met de RDW en de Belastingdienst.

Zo werkt de RDW keuring van een bestelbus tot camper

Stap 1: Via de website van de RDW maak je een keuringsafspraak bij één van de keuringsstations bij jou in de buurt. Zorg ervoor dat je ruim op tijd jouw afspraak maakt, want het kan soms druk zijn bij de RDW.

Stap 2: Op de dag van de afspraak ga je met jouw camper naar het keuringsstation. Vergeet niet het kentekenbewijs van je bus en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Stap 3: Een medewerker van de RDW beoordeelt vervolgens of jouw voertuig aan de RDW eisen van een kampeerauto voldoet. Ook wordt je camper gewogen. Blijkt jouw camper tijdens de keuring zwaarder dan het maximaal toegestane gewicht? Dan moet je hier per kwartaal een klein bedrag voor betalen. Maak je er vooral niet te druk om, want per 100 kilo extra gewicht betaal je ongeveer €10,- extra per kwartaal. Bereken hier de Motorrijtuigenbeslasting voor jouw camper.

Stap 4: Zodra jouw voertuig van bedrijfsauto naar personenauto is omgekeurd moet je BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) betalen. Hierover vertellen we verderop in dit artikel meer.

Stap 5: Na goedkeuring en (eventuele) betaling van de BPM ontvang je het kentekenbewijs met de juiste gegevens binnen 5 werkdagen per post.

Kosten keuring bedrijfsauto tot kampeerauto

Het keuren van een bestelbus tot camper begint vanaf €57,-. Afhankelijk van de wijzigingen die je hebt aangebracht aan jouw voertuig, en de tijd die het kost om jouw voertuig te keuren, kan het bedrag oplopen.

De Belastingdienst eisen voor een camper (kwarttarief)

Wil je met jouw camper profiteren van het speciaal tarief Motorrijtuigenbelasting (ook wel het kwarttarief genoemd) en daarmee besparen op de motorrijtuigenbelasting? Dan moet jouw camper ook voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Om deze aanvraag in te dienen bij de Belastingdienst moet de camper eerst gekeurd worden door de RDW. Daar wordt de bus gewogen en dit gewicht moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief dient de camper aan een aantal eisen te voldoen.

De eisen van de Belastingdienst zijn strenger dan die van de RDW dus als je camper voldoet aan onderstaande eisen dan weet je vrijwel zeker dat de camper ook door de RDW wordt goedgekeurd:

 • De kale binnenruimte (achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats) moet minstens 200 cm lang, 170 cm hoog en 90 cm breed zijn en alle faciliteiten moeten vast moeten staan. 


Good to know: Is de hoogte van de binnenruimte van jouw bus wel minimaal 130cm en voldoet de bus verder aan alle inrichtingseisen? Dan mag je de binnenruimte verhogen tot een minimale hoogte van 170 cm. Deze verhoging van het dak moet ten minste 100 cm lang en 90 cm breed zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. Dit geldt alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.

 • De binnenruimte heeft minimaal twee vaste zitplaatsen, een tafel (mag vast, maar ook demontabel zijn) en minimaal twee slaapplaatsen. Een tweepersoonsslaapplaats moet minimaal 180 cm en 110 cm breed zijn en heb je twee of meer afzonderlijke slaapplaatsen? Dan moeten deze minimaal 180 cm lang en 60 cm breed zijn. De slaapplekken mogen wel gemaakt worden met behulp van de zitplaatsen.
 • De hoogte van het keukenblok is minimaal 60 cm hoog en beschikt over een spoelbak, kraan, afvoer en vast ingebouwde kookplaat (geschikt voor binnenruimtes).
 • De camper beschikt over minimaal twee vaste en afsluitbare opbergvakken.

Nice to know: Tegenwoordig zie je veel campers die een tussenschot hebben tussen de bestuurderscabine en de leefruimte in plaats van een open doorgang. Beide opties hebben voor- en nadelen, maar belangrijk om te weten is dat beide opties zijn toegestaan door de RDW en de Belastingdienst.

Let op: Check altijd de website van de Belastingdienst voordat je aan de slag gaat, zodat je op de hoogte bent van de meest recente eisen omtrent kampeervoertuigen.

Bij het indienen van je verzoek voor het kwarttarief vragen ze foto’s van de camper mee te sturen, waarop je kunt aantonen dat jouw camper aan de inrichtingseisen voldoet. Via dit formulier kun je jouw verzoek indienen.

Andere zaken om rekening mee te houden

 

1. De maximale lengte van een camper

Een camper wordt door de Belastingdienst gezien als een personenauto, waarvan de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen en die is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid. Om deel te mogen nemen aan het verkeer moet jouw camper voldoen aan de vastgestelde afmetingen van een personenauto. In Nederland mag een personenauto maximaal 4 meter hoog zijn, 2,55 meter breed (en op onverharde wegen slechts 2,20 meter) en maximaal 12 meter lang. In combinatie met een aanhanger mag de totale lengte 18 meter zijn. Heb je de droom om een groot voertuig om te bouwen tot camper? Check dan zelf altijd de website van de Belastingdienst om er zeker van te zijn dat je camper straks door de keuring komt.

2. BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen)

In Nederland ben je als particulier verplicht om BPM te betalen op bedrijfswagens en personenauto’s, tenzij de bedrijfswagen ouder is dan 5 jaar. Dan hoef je als particulier geen BPM meer te betalen. Maar wanneer je van een bestelauto een kampeerwagen wilt maken ben je 17,5 jaar BPM plichtig. Een kampeerwagen wordt namelijk gezien als personenauto.

Is je kampeerwagen ouder dan 17,5 jaar? Dan hoef je geen BPM meer te betalen. Dit geldt ook voor kampeerauto’s en bestelbussen met een CO2-uitstoot van 0 gram/km. Wel is het belangrijk om altijd BPM aangifte te doen, ondanks de leeftijd van het voertuig. Uiteraard hoef je dan geen belasting meer te betalen over jouw voertuig. Tot slot kan het ook voorkomen dat je een bus koopt waarbij de BPM al is betaald. Ook in dat geval hoef je geen BPM meer te betalen.

Vooral op nieuwere bussen kan de BPM hoog zijn, maar hoe ouder de bus is hoe meer korting je op de BPM krijgt. Zeker na 5 jaar wordt de korting interessant. Daarom zie je ook vaak dat bussen die 5 jaar of ouder zijn worden omgebouwd tot kampeerauto.

 • BPM berekenen

Het BPM-tarief van een kampeerauto bedraagt 37,7% over de catalogusprijs excl. BTW. Dus stel je koopt een nieuwe bestelbus met een verkoopprijs van €15.000,- excl. BTW, dan betaal je (15.000 x 0,377) = €5.655,-. Dit bedrag dient betaald te worden wanneer het een nieuwe bus betreft. Wanneer je een oudere bus koopt loopt de korting snel op.

3. Milieuzones dieselauto’s

Milieuzones zijn een veel besproken onderwerp onder camper liefhebbers. Zeker wanneer je een leuk oud dieseltje hebt gevonden is het raadzaam om wat dieper in dit onderwerp te duiken. Het kan maar zo zijn dat je op basis van je kenteken niet meer welkom bent in bepaalde Europese steden. Dit geldt meestal voor diesels ouder dan 15 á 20 jaar. In ons camperbouw boek gaan we dieper in op dit onderwerp.

4. Extra zitplaatsen camper

Wil je extra zitplaatsen in jouw camper realiseren voor tijdens het rijden? Ook die moeten worden goedgekeurd door de RDW. Helaas komt het vaak voor dat extra zitplaatsen worden afgekeurd, bijvoorbeeld vanwege het niet juist bevestigen van de gordels. Heb je hier geen ervaring mee? Dan raden we je aan om dit door een specialist in te laten bouwen. Raadpleeg ook altijd eerst het RDW als je extra zitplaatsen op kenteken wilt krijgen, voordat je grote aanpassingen of investeringen gaat doen. We doen er alles aan om de informatie in dit blog zo accuraat mogelijk te houden, maar het is altijd goed om je eigen research te doen. In onderstaande tabel vind je de regelgeving omtrent gordels per bouwjaar:

Bouwjaar voor 1-1-1971

Geen autogordels verplicht

Bouwjaar na 1-1-1971

Autogordels verplicht voor bestuurder en passagier (naast portier)

Bouwjaar na 31-12-1989

Autogordels verplicht op alle naar voren gerichte zitplaatsen

Bouwjaar na 1-1-1995

Autogordels verplicht op alle zitplaatsen met uitzondering lengterichting

Bouwjaar na 31-12-2014

Zitplaatsen in lengterichting niet meer toegestaan (op kenteken)

 

5. Draaiplateaus inbouwen onder bestuurders- en/of passagiersstoel

Naast de strenge eisen voor zitplaatsen in het woongedeelte van jouw camper, moeten de bestuurders- en bijrijdersstoel ook aan bepaalde eisen voldoen. Zeker wanneer je aanpassingen aan jouw stoelen wilt verrichten, zoals het inbouwen van een draaiplateau, is het raadzaam om je hierover in te lezen. Online zijn verschillende verhalen te lezen van mensen van wie hun camper is afgekeurd op basis van de draaiplateaus. Het RDW keurt draaiplateaus namelijk alleen goed als deze specifiek voor het voertuig gemaakt zijn. Dit noem je ook wel een type goedkeuring. En naast het type moet ook het jaartal overeenkomen.

Let dus niet alleen op een certificaat, of organisatie, die het plateau hebben gekeurd (bijvoorbeeld het TUV) maar controleer altijd of er documentatie aanwezig is welke bewijst dat het draaiplateau voor jouw specifieke bus model en jaartal is goedgekeurd. De draaiplateaus hoeven niet door een professional geplaatst te worden, maar let wel goed op het type schroef en de dikte van de schroef die je gebruikt tijdens de montage. Ook hierop wordt gelet tijdens de keuring.

Tip: Neem alle documenten, typenummers en inbouweisen mee naar de keuring. Zo kun je bewijzen dat het plateau passend is voor jouw bus en volgens de richtlijnen is geplaatst.

Let op: Online lees je ook verhalen van mensen die de plateaus ná de RDW keuring hebben ingebouwd. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar houd er rekening mee dat je risico loopt bij je verzekeraar in het geval van een ongeluk. 

6 Gewicht & benodigd rijbewijs

Heb je een groot en/of zwaar voertuig op het oog om mee de weg op te gaan? Dan is het goed om even te checken welk rijbewijs je hiervoor nodig hebt. Voertuigen tot 3500 kilo mag je met een B rijbewijs besturen. Heeft jouw voertuig een maximaal toegestane massa tussen de 3500 en 7500 kilo? Dan moet je in het bezit zijn van een C1 rijbewijs. Twijfel je? Doe dan de RDW kentekencheck om de toegestane maximum massa en de massa ledig van je voertuig te achterhalen.

Heb je vragen over het thema van dit blog? Stel ze hieronder en we doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden!

 

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *