Wat is de beste omvormer voor een camper?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Voor het gebruik van elektrische apparaten heb je in de meeste gevallen stroom van het lichtnet nodig. Echter, wanneer je op reis bent met de camper, is het niet altijd mogelijk om hier gebruik van te maken. Maar wat nu als je op vakantie bijvoorbeeld je laptop wil gebruiken of je elektrische tandenborstel op wil laden? Een camper accu levert maar 12 volt stroom, terwijl er voor het gebruik van dergelijke apparaten 230 volt benodigd is. In zo’n geval biedt een omvormer de oplossing. Maar hoe werkt zo’n omvormer precies? En wat is dan eigenlijk de beste omvormer voor een camper? We behandelen het in deze blog!

Wat is een omvormer voor een camper?

Een omvormer voor een camper zorgt ervoor dat de accuspanning wordt omgezet in netspanning. Accuspanning en netspanning verschillen namelijk op een aantal gebieden van elkaar. Het allereerste verschil zit hem in de al eerdergenoemde voltage; waar een accu 12 volt heeft, heeft netspanning 230 volt. Maar dit is niet het enige. Zo is er bij de accu sprake van gelijkspanning (DC), terwijl het bij 230 volt sprake is van wisselspanning (AC). Hierom wordt er bij een omvormer voor een camper ook wel gesproken van een AC/DC inverter. Een laatste verschil tussen beide spanningstypen heeft te maken met de stroomsterkte; waar een elektrisch apparaat van 230 watt bij 12 volt wel 19 ampère kan trekken, blijft dit bij 230 beperkt tot 1 ampère.

Hoe werkt een omvormer voor een camper?

Praktisch gezien, is een omvormer een soort kastje met aansluitingen aan beide kanten. Wanneer de accu van 12 volt-accu op de omvormer wordt aangesloten, zorgt de omvormer ervoor dat dit aan de andere kant wordt omgezet in 230 volt wisselspanning. Op deze andere kant kun je vervolgens verschillende elektrische apparaten aansluiten.

Wat kost een omvormer voor een camper?

Een omvormer voor een camper zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijzen kunnen variëren van zo’n 50 tot enkele honderden euro’s. Dit prijsverschil zit hem vooral in het vermogen van de omvormer en het type omvormer. Over deze verschillende typen omvormers later meer.

Het vermogen van een camper omvormer

Omvormers voor campers kunnen verschillende wattages aan vermogen leveren. Sommige omvormers leveren ‘maar’ 375 watt, terwijl er ook omvormers zijn 1000 watt aan vermogen kunnen leveren. Welke omvormer je in welk geval nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Het is hierbij in elk geval goed om te kijken naar het aantal watt van de verschillende apparaten die je gelijktijdig aan wil aansluiten. Wil je bijvoorbeeld een laptop van 60 watt en een koffiezetapparaat van 900 watt tegelijkertijd aansluiten? Dan moet je dus al snel gaan denken aan een omvormer met een vermogen richting de 1000 watt. Al is dat niet het enige waar je op moet letten bij het kiezen van een omvormer voor een camper…

Belangrijk bij het kiezen van een omvormer voor een camper

Allereerst dien je rekening te houden met het rendementsverlies van de spanning tijdens het omvormen. Hierbij kun je uitgaan van zo’n 15% verlies. In het voorbeeld dat we hierboven gaven, heb je dus geen omvormer van 960 watt, maar eentje van zo’n 1100 watt nodig. 

Niet alleen het rendementsverlies; het is ook goed om te kijken of de camper accu het vermogen aankan. Zware omvormers vragen nu eenmaal meer van de accu dan lichtere omvormers. Grofweg mag het vermogen van de omvormer maximaal vijf keer het aantal ampère van de accu zijn. Heb je bijvoorbeeld een accu van 300 ampère? Dan kan deze accu een omvormer van maximaal 1500 watt aan. Zwaardere omvormers zijn mogelijk, maar zullen de levensduur van de accu zwaar aantasten, waardoor we dit niet aanraden.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het piekvermogen. Wanneer je een elektrisch apparaat aanzet, ontstaat er korte tijd een piekvermogen dat kan oplopen tot 5-10 keer het normale vermogen. Kijk dus, voordat je een omvormer voor de camper aanschaft altijd eerst goed naar de piekvermogens van de verschillende elektrische apparaten.

Verschillende soorten omvormers voor een camper

Zoals we net al even kort aanstipten, zijn er verschillende typen omvormers te onderscheiden: de gemodificeerde sinus omvormers en de zuivere sinus omvormers. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide omvormers en welke kun je het beste kiezen?

Zuivere sinus omvormer

De zuivere sinus omvormer is over het algemeen de omvormer met de beste kwaliteit. Door de zuivere kwaliteit spanning die de omvormer levert, kun je vrijwel alle elektrische apparaten moeiteloos op de omvormer aansluiten. De zuivere sinus omvormer zorgt ervoor dat alle apparaten, mits het aantal watt van de omvormer voldoende is, zonder enige storing of ruis hun werk doen zoals thuis.

Gemodificeerde sinus omvormer

Een goedkopere, maar zeker geen betere optie is de gemodificeerde sinus omvormer. Zonder het complete technische verhaal hier te behandelen, kun je in het kort onthouden dat de gemodificeerde sinus omvormer minder ‘schone’ stroom levert dan bij de zuivere sinus omvormer het geval is. Door dit verschil in stroom, kunnen er bij het gebruik van een gemodificeerde sinus omvormer verschillende problemen ontstaan. Denk hierbij aan een brom uit de radio of storend beeld op de televisie.

De beste omvormer voor een camper

Met de uitleg over zuivere sinus omvormers en gemodificeerde sinus omvormers in ons achterhoofd, kunnen we in elk geval stellen dat de beste omvormer voor een camper te allen tijde een zuivere sinus omvormer is. Welke zuivere sinus omvormer voor jouw camper het meest geschikt is, hangt af van de verschillende factoren die we hierboven beschreven. Het is dus lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, maar we kunnen je natuurlijk wel een aantal tips geven voor omvormers die de moeite waard zijn om te bekijken. Over het algemeen worden de volgende omvormers als beste omvormers voor een camper gezien:

ECTIVE CSI5

Victron Multiplus

Xenteq PurePower

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.