Welke airco moet ik in mijn camper bouwen?

Inhoud van deze blog

Met de camper op vakantie naar een heerlijk zonnige plek; wie wil dat nou niet? Reizen met de camper is immers de ideale manier om er in de zomermaanden lekker op uit te gaan. Toch is er hierbij ook één ‘maar’: binnen in de camper kan de temperatuur in de zon behoorlijk hoog oplopen. Ben jij dus van plan om met de camper naar een bestemming te gaan waar het regelmatig 25 graden of hoger is? Dan is een airco op zijn zachtst gezegd geen overbodige luxe. De camper airco is er gelukkig in verschillende soorten en maten. Maar welke camper airco’s kennen zijn er eigenlijk en welke airco kun je nu het beste in de camper bouwen?

Verschillende typen camper airco’s

Camper airco’s kennen we in drie verschillende soorten: dakairco’s, bankairco’s en mobiele airco’s. Maar wat kenmerkt deze camper airco’s nu eigenlijk en wat zijn hun voor- en nadelen?

Dakairco voor de camper

De eerste camper airco die we behandelen is de dakairco. Deze airco wordt – zoals de naam misschien al een beetje weggeeft – geplaatst in het dak van de camper. In de meeste gevallen gebeurt dit op de plek van het dakraam. De dakairco werkt als het ware als een soort kringloopsysteem. Allereerst wordt de warme lucht in de camper door de airco opgenomen. Hierin wordt de warme lucht omgezet in koude lucht, waarna deze koude lucht de camper in wordt geblazen. Het zorgt ervoor dat de dakairco de camper op een zeer efficiënte manier van koele lucht kan voorzien. Eén nadeel: met het koelproces gaat het nodige geluid gepaard, al wordt dit met de ontwikkeling van de airco’s steeds minder.

Voordelen van een dakairco

 • De airco kan eenvoudig op de camper worden geïnstalleerd
 • Het koelproces is erg efficiënt
 • Doordat de airco op het dak wordt geplaatst, neemt deze geen ruimte in beslag

Nadelen van een dakairco

 • De airco maakt geluid
 • Mogelijk minder licht in de camper, indien de airco op de plek van een dakraam wordt geplaatst

Bankairco voor de camper

De tweede camper airco die we behandelen is de bankairco. De bankairco wordt doorgaans in een bank, bed of andere (opslag)ruimte van de camper gemonteerd. De koude lucht wordt door de camper verspreid door middel van luchtslangen. Er worden hierbij drie slangen aan de airco gemonteerd, die vervolgens elk in hun eigen richting door de camper verspreid kunnen worden. Hierdoor kan een relatief grote ruimte in de camper worden voorzien van koude lucht. Er wordt aangeraden om de slangen zo hoog mogelijk te monteren, omdat de koele lucht zich dan zo snel mogelijk verspreid. Naast de verschillende voordelen, kent de bankairco ook één duidelijk nadeel: vergeleken met bijvoorbeeld de eerder benoemde dakairco, is het installeren en monteren van de bankairco relatief veel werk.

Voordelen van een bankairco

 • Je bepaalt zelf waar je de luchtslangen plaatst
 • Het dakraam kan gebruikt blijven worden

Nadelen van een bankairco

 • De montage en installatie zijn relatief veel werk

Mobiele airco voor de camper

Zie je het niet zitten om een bankairco of een dakairco vast in of op je camper te installeren? Dan is de mobiele airco voor jou de oplossing. Deze airco wordt, in tegenstelling tot de andere twee typen camper airco’s, niet vast in de camper gemonteerd. De mobiele airco is verplaatsbaar, waardoor hij ook op andere plekken te gebruiken is. De installatie van de mobiele airco is vrij eenvoudig; je hoeft enkel de stekker aan te sluiten en het apparaat is klaar voor gebruik. Wel moet bij de mobiele airco altijd een luchtslang naar buiten worden gelegd, om lucht af te kunnen voeren. Twee andere nadelen van de mobiele airco: net als de dakairco maakt hij relatief veel geluid en de koeling is minder dan bij de andere twee camper airco’s.

Voordelen van een mobiele airco

 • Makkelijke installatie
 • Ook op andere plekken te gebruiken
 • Goedkoper dan de andere camper airco’s


Nadelen van een mobiele airco

 • Relatief veel lawaai
 • Minder koel dan andere camper airco’s
 • Beperkte koeling
 • Er moet een luchtslang naar buiten komen te liggen

Airco inbouwen in camper: waar moet ik op letten?

Als je besluit om een airco in je camper te bouwen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst zul je een keuze moeten maken tussen de drie verschillende soorten airco’s. Ga je voor de dakairco, de bankairco of toch voor de mobiele airco? Alle drie de soorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je genoeg ruimte op het dak hebt en veel warme gebieden bezoekt, is een dakairco de meest geschikte optie. Heb je die ruimte echter niet, maar wil je wel voldoende koude lucht in de camper hebben? Dan is een bankairco waarschijnlijk de beste optie voor jou. Bouw je liever niets vasts in je camper en wil je de airco eventueel ook nog op andere plekken gebruiken? Dan is de mobiele camper voor jou de beste keuze.

Naast de keuze voor het type airco, moet je bij het bouwen van een airco in de camper rekening houden met nog een aantal dingen:

 • Om een airco te kunnen gebruiken moet je altijd aan de walstroom staan, omdat een airco veel stroom nodig heeft. Wil je voornamelijk op plekken zonder walstroom staan? Dan is het wellicht interessant om een dakventilatiesysteem te overwegen die op 12 volt werkt (bijv. een Maxxfan).
 • Hoe groot is de camper? Een grotere camper heeft logischerwijs een krachtigere airco nodig voor voldoende koude lucht.
 • De ene airco is immers stiller dan de andere. Word jij snel wakker van geluid? Dan is een stillere airco voor jou wellicht een betere optie. Denk hierbij ook na over eventuele buren op jouw kampeerplek.
 • De plaats van de airco is essentieel. Heb jij ruimte op het dak of heb je de airco liever in de camper zelf staan?
 • Hoe goed is de camper geïsoleerd? Een goed geïsoleerde camper, heeft doorgaans een minder krachtige airco nodig.
 • Denk ook om de hoogte van de camper. Heb jij een relatief hoge camper? Bedenk dan of het slim is om een dakairco te plaatsen, om problemen met de doorrijhoogte te voorkomen.
 • Ditzelfde geldt voor het gewicht van de airco. Bedenk goed hoeveel gewicht de camper kan dragen.

Onze keuze:
Maxxfan Deluxe

Op onze vorige bus hadden we zowel een dak airco van Dometic als een Maxxfan Deluxe. Gedurende onze reis van 7 maanden hebben we de airco slechts een paar keer gebruikt en heeft de Maxxfan overuren gedraaid. Dit kwam doordat wij veel op plekken in de natuur stonden en een Maxxfan op 12 volt werkt. Hierdoor ben je niet afhankelijk van plekken met stroom (zoals bij een airco). Voor ons was dat de reden om in onze huidige bus twee Maxxfans Deluxe te installeren en niet meer te investeren in een relatief dure (dak)airco.

ciao-campers-hp-2 (1)

Maxxfan Deluxe kopen

De Maxxfan Deluxe is verkrijgbaar met een witte of transparante kap en is verkrijgbaar via Amazon.nl en Bol.com.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *