Zonnepanelen installeren op een camper

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Zonnepanelen zijn niet alleen populair onder huizenbezitters, maar ook onder campereigenaren. En dat is niet voor niks. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de stroomvoorziening van een camping of camperplaats. Daarnaast is het ook een duurzame vorm van energie en zijn ze relatief eenvoudig te installeren. In deze blog vertellen we je alles over verschillende soorten en maten, laten we je zien hoe je jouw stroomverbruik (en dus de capaciteit voor je zonnepanelen) berekent en vertellen we meer over de verschillende soorten huishoudaccu’s voor campers. Vamos!

Zo werkt een zonnepaneel

Een zonnepaneel wekt elektriciteit op zodra er zonlicht op het paneel valt. Hiervoor hoeft niet altijd de zon te schijnen, want ook als het bewolkt is, zal jouw paneel elektriciteit opwekken. Natuurlijk is de opbrengst dan wel wat lager. De zonnecellen in een zonnepaneel hebben een negatieve en positieve elektrische laag die elektriciteit geleiden zodra er zonlicht op het paneel valt. Het licht dat op jouw paneel komt wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit. De elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in de huishoudaccu(‘s) van je camper totdat deze helemaal opgeladen is. 

Voordelen van zonnepanelen op een camperbus

Ik noemde hierboven al even kort de voordelen van zonnepanelen op een camper, maar hieronder vertel ik je iets uitgebreider wat de voordelen van zonnepanelen voor jou kunnen zijn:   

1. Je wekt je eigen energie op, meer vrijheid

De eerste en wat ons betreft het grootste voordeel van zonnepanelen op een camper is het feit dat je hierdoor niet afhankelijk bent van campings en camperplekken wat energie betreft. Hierdoor kun je je vrijer van A naar B bewegen met je camper en kun je ook midden in de natuur overnachten (natuurlijk alleen op plekken waar dit is toegestaan ).

2. Eenmalige investering, daarna minder overnachtingskosten

Naast de brandstofkosten zijn ook overnachtingsplekken een grote kostenpost wanneer je op reis bent. Zeker wanneer je voor een langere periode onderweg bent.  Natuurlijk moet je een eenmalige investering doen om zelf je stroom op te kunnen wekken, maar op de lange termijn kunnen zonnepanelen je heel veel overnachtingskosten besparen.

3. Zonne-energie is duurzame energie

De keuze voor zonnepanelen is niet alleen financieel interessant. Je maakt hiermee ook nog eens een verantwoorde keuze voor het milieu. En eerlijk is eerlijk: dat voelt ook wel lekker hoor! Dus kom maar op met de zon (zonsymbooltje)

4. Makkelijk te installeren en te onderhouden

Tot slot zijn zonnepanelen gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Je zit misschien niet altijd op een flinke regenbui te wachten, maar deze helpt je wel met het verwijderen van stof en zand op je panelen. En ook de installatie van zonnepanelen is vrij eenvoudig. Ben je zelf nou niet zo handig? Besteed dit dan uit om gevaarlijke situaties te voorkomen. Je wilt niet dat je zonnepaneel van je dak af vliegt op de snelweg.

Heb ik zonnepanelen op mijn  camper nodig?

Sta je op een camping of camperplek met elektriciteit? Dan sluit je je camper aan op de zogeheten walstroom en hoef je je geen zorgen te maken over voldoende stroom voor je verbruikers. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om aan de walstroom te staan dan is het belangrijk om via andere stroombronnen voldoende energie op te wekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Bij het maken van je elektriciteitsplan is het dus goed om na te gaan of je enkel op campings of camperplaatsen met stroomvoorziening staat of dat je ook op plekken wilt overnachten zónder stroomvoorziening. Is dat laatste het geval? Dan is het zeker de moeite waard om zonnepanelen te overwegen.

Kosten zonnepanelen op een camper

De kosten van zonnepanelen op je camper wordt bepaald door diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type zonnepaneel (opvouwbaar, semi-flexibel of vast). Is een zonnepaneel opgebouwd uit monokristallijne of polykristallijne zonnecellen? Wat is de capaciteit van een zonnepaneel en voor welk merk kies je? Dit zijn slechts een aantal zaken die mede de prijs bepalen van een zonnepaneel.

Er zijn al zonnepanelen verkrijgbaar onder de honderd euro, maar er zijn ook panelen op de markt die een paar honderd euro per stuk kosten. Kijk dus vooral goed naar wat je wensen zijn en laat je desnoods adviseren in een kampeerwinkel over welke panelen voor jou interessant zijn.

Stroomopbrengst van een zonnepaneel op een camper

Hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt hangt enerzijds af van het vermogen van je paneel en anderzijds van het aantal zonuren op een dag. Ga je in de winter genieten van de scandinavische landschappen dan zullen je zonnepanelen minder energie opwekken dan wanneer je overwintert in het zonnige zuiden van Europa. Om de stroomopbrengst van je zonnepanelen te kunnen bereken is het dus belangrijk om rekening te houden met een realistisch aantal zonuren tijdens je vakantie/ reis. In Nederland is de Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst (GDO) zonlicht tussen Maart en Oktober gemiddeld 4 uur. In de volgende alinea zullen we met dit getal verder gaan rekenen om een zo realistisch mogelijke berekening te kunnen maken.

Het vermogen van je zonnepanelen bepalen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt van een aantal zaken af. Allereerst moet je weten wat je dagelijkse stroomverbruik is in je camper. Welke apparaten gebruik je en hoeveel stroom verbruiken deze? Kortom, hoeveel stroom heb je op een dag nodig om alles te kunnen doen wat je wilt. Om deze berekening zo kloppend mogelijk te maken check je het stroomverbruik van je apparaten (in Watt) en dit getal vermenigvuldig je met het aantal uur dat je dit apparaat per dag verbruikt (bijvoorbeeld x4 uur of x0,5 uur). Zo weet je wat je stroomverbruik in Watt per uur is. Vervolgens dien je je stroomverbruik in Watt per uur om te rekenen naar Ampère per uur. Dit doe je door je stroomverbruik in Watt per uur door 12 te delen (omdat je elektriciteitssysteem in de camper op 12 Volt werkt).  

Een rekenvoorbeeld van ons stroomverbruik vind je hieronder:

Apparaat

Hoeveelheid

Stroomverbruik (in watt)

Verbruik per dag (in uren)

Berekening

Jouw dagelijkse verbruik

Koelkast

1

40W

35%
gaat aan/ uit

40 * (0.35*24)

336 Wh (28 Ah)

Waterpomp

1

45 W

15 MIN
(is 0,25 uur)

45 * 0,25

11,25 Wh (0,94 Ah)

Telefoon

2

22 W

3 UUR

22 * 3

66 Wh (5,5 Ah)

Laptop

2

120 W

3 UUR

120 * 3

360 Wh (30 Ah)

MaxxFan (Ventilator)

1

40W

8 UUR

40 * 8

320 Wh (26,67 Ah)

Verlichting

8

20W

8 UUR

20 * 8

160 Wh (13,3 Ah)

Dieselkachel

1

10W

8 UUR

10 * 8

80 Wh (6,7 Ah)

Totaal

 

 

 

 

1.333,25 Wh
(111,11 Ah)

Let op: in deze tabel is geen rekening gehouden met een omvormer. Laad je je telefoon en laptop op via de omvormer? Dan moet je rekening houden met een energieverlies van 15%.

Nadat je je dagelijkse stroomverbruik hebt berekend kun je de capaciteit van je zonnepanelen berekenen aan de hand van de volgende formule:

Capaciteit zonnepanelen (in watt) = dagelijks verbruik (watt) / aantal zonne-uren*

In ons geval ziet de som er dan als volgt uit:
1333,25 Wh / 4 uur = 333,31 Watt

Om bovenstaande apparaten te kunnen gebruiken hebben we afgerond 334 Watt aan zonnepanelen nodig op ons dak ervan uitgaande dat de zon gemiddeld 4 uur schijnt op een dag. Wij hebben ervoor gekozen om drie zonnepanelen van 155 Watt op ons dak te leggen. In totaal hebben we hiermee een vermogen van 465 Watt aan zonnepanelen. Zo hoeven we ook op een dag met meer bewolking ons geen zorgen te maken over ons verbruik.

* Wij zijn in onze berekening uitgegaan van de Gemiddelde Dagelijkse Opbrengst zonlicht in Nederland (GDO). Tussen Maart en Oktober is dit 4 uur.

Verschillende soorten zonnepanelen

Nu je hebt besloten om zonnepanelen op je camper te willen komt misschien wel de moeilijkste stap: welk paneel kies je? Er zijn vandaag de dag zóveel verschillende soorten zonnepanelen. Zo zijn er zonnepanelen die je vast op het dak van je camper monteert, maar er zijn ook opvouwbare zonnepanelen die je elke keer op een andere plek kunt neerzetten. We hebben de verschillende soorten even voor je op een rij gezet:

Opvouwbare zonnepanelen

Opvouwbare zonnepanelen zijn ideaal wanneer je niet voldoende ruimte hebt op je dak en toch gebruik wilt maken van zonne-energie. Opvouwbare zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Het voordeel van opvouwbare panelen is dat je ze op elke gewenste plek kunt neerzetten, waardoor je jouw camper in de schaduw kunt parkeren en toch optimaal rendement kunt behalen met een zonnepaneel in de zon.

Check bij de aanschaf van een opvouwbaar zonnepaneel altijd wel welke aansluiting het paneel heeft. Sommige panelen beschikken over een MC4 aansluiting, andere panelen hebben weer een USB output of zijn zelfs voorzien van een laadregelaar.

  • Voordelen: Altijd een optimaal rendement, omdat je het paneel kunt verplaatsen.
  • Nadelen: Vergt meer tijd om hem op te ruimen en te installeren

 

credits: docentjoyce on flickr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Lees ook

Plaats een reactie