Het kiezen van een bus voor het bouwen van je camper is een belangrijke eerste stap. Er zijn zoveel soorten en maten dat je soms niet meer weet waar je op moet letten. Maar no worries! In deze blog vertellen we welke bussen momenteel populair zijn om als camper om te bouwen, waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw bus en wat de minimale eisen zijn bij het bouwen van een camper. Let’s go!
Wat maakt een bus geschikt als camper?
Eigenlijk is iedere bus geschikt, maar welk formaat het best bij jouw wensen past hangt af van jouw situatie. Wil je de bus alleen voor korte vakanties gebruiken of om langere tijd in te wonen? En met hoeveel personen ben je van plan te reizen? Allemaal zaken die meewegen bij jouw zoektocht naar de ideale bus. Maar hoe bepaal je nu welk formaat bus bij jouw wensen past? Dat leggen we hieronder uit:
De lengte van een bus
Voordat je jouw zoektocht begint is het goed om voor jezelf te bepalen hoe groot de bus ongeveer moet zijn. Wil je vaak met de bus naar drukkere plekken? Dan is een grote bus niet altijd even handig. Een drukke parkeerplaats bij een supermarkt of de kleine idyllische straatjes in het zuiden van Europa kunnen met een grote bus behoorlijk wat stress opleveren. Een kleinere bus parkeer je nu eenmaal makkelijker in een parkeervak dan een bus van 6,5 meter bijvoorbeeld. De lengte van je bus bepaalt dus enerzijds de mate van mobiliteit, maar anderzijds ook de mate van comfort. Zeker bij regenachtig weer is een grotere bus geen overbodige luxe. De lengte van je bus kan jouw trip dus echt maken of breken.
De hoogte van een bus
In het buitenland heb je, bijvoorbeeld aan het strand, vaak te maken met hoogtebeperkingen. Hiermee willen ze campers vermijden. Met een lage bus kun je vaak precies onder deze hoogte beperkingen door en dus wel net dat ene plekje scoren met het mooie uitzicht! En wat dacht je van parkeergarages in het centrum? Ook daar kun je met een kleiner busje gewoon in. Super relaxt als je even snel met je bus een boodschap wilt doen. Klinkt allemaal super nice, toch? Waarom kiezen veel zelfbouwers dan toch voor een hogere bus? Dat heeft vooral met comfort te maken. Zeker wanneer je een langere periode in een camper woont, en je dus ook te maken krijgt met regenachtig weer, is het wel relaxt voor je rug als je in je camper kunt staan. Het leven in een camper is, eerlijk is eerlijk, soms best wel behelpen dus iets simpels als ‘rechtop kunnen staan’ is dan wel prettig. De meeste bestelbussen in Nederland worden aangeduid met een ‘code’, bijvoorbeeld L2H2 of L3H2. Dit betekent dat een bus Lengte type 2 heeft en hoogte type 2. Per merk bus verschillen deze maten. Check per merk dus altijd eerst even om de maat past bij jouw wensen.
gratis checklist
tweedehands bus kopen
GA GOED VOORBEREID OP ZOEK NAAR JOUW BUS MET ONZE GRATIS CHECKLIST TWEEDEHANDS BUS KOPEN. HIERIN VIND JE, NAAST DE CHECKLIST, OOK INFORMATIE OVER WELKE BUSSEN POPULAIR ZIJN EN WAAR JE REKENING MEE MOET HOUDEN TIJDENS JE ZOEKTOCHT.
Dit moet je weten voordat je een bus ombouwt naar camper
1. Welk budget heb je nodig voor het ombouwen?
Hoeveel geld je wilt investeren in jouw huis op wielen verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Het is goed om vooraf na te denken hoeveel je in totaal wilt uitgeven aan je zelfbouwproject en wat je wensen ongeveer zijn qua features wat betreft het interieur, maar ook qua voertuig. Wil je bijvoorbeeld veel comfort tijdens het rijden of ga je liever voor een wat ouder voertuig? En wil je een airco in je camper of vind je een dakraam voldoende? Zodra je een beetje weet wat je wilt, kun je kijken of je budget toereikend is of dat je toch wat concessies zal moeten doen.
Ik heb meerdere zelfbouwprojecten gevolgd en over het algemeen zie je dat de aanschaf van een bus ongeveer 2/3 van je budget in beslag neemt. De overige 1/3 houd je dan over voor de inrichting/ bouw van je bus. Ons advies is wel om te investeren in een goede basis. Heeft jouw bus veel technische problemen? Dan kun je nog zo mooi interieur hebben, maar geeft de bus je meer hoofdpijn dan plezier.
In ons geval hebben we ongeveer €24.000 (inclusief btw) besteed aan de bus en ongeveer €15.000 voor de bouw van ons camperinterieur. Denk je nu HELP wat een geld! Geen zorgen, want het kan echt vele malen goedkoper! Met name de technische elementen zijn prijzig en hier wilden wij geen concessies in doen, omdat onze camper ons huis werd. In de blog ‘De kosten van een camper bouwen‘ lees je meer over budgettering.
2. Voor hoeveel personen moet de camperbus geschikt zijn?
Reis je alleen? Dan wil je wellicht niet teveel ruimte opofferen voor een bed. Begrijpelijk, maar toch moet je bij de bouw van je camper wel rekening houden met de eisen van de RDW en de Belastingdienst. Een zelfbouw camper moet:
- Minimaal twee vaste zitplaatsen hebben en ook voor minimaal 2 personen een slaapplek hebben. De afmetingen van een camperbed moeten op z’n minst 180 cm lang en 110 cm breed zijn of twee bedden van minimaal 180 cm bij 60 cm is ook toegestaan.
Benieuwd naar de andere wet- en regelgeving voor een zelfbouw camper? Check dan ons artikel over ‘Regels en wetgeving bij het bouwen van een camper’.
3. Hoeveel leefruimte heb je nodig?
Met een camper ben je afhankelijk van het weer. Schijnt de zon? Dan leef je vooral buiten en heb je binnen niet zoveel leefruimte nodig. Maar heb je een regenachtige dag te pakken? Dan kan het wel lekker zijn om voldoende ruimte in je bus te hebben. Het is dus vooraf goed om na te denken over of je vooral in warmere landen wilt bivakkeren of ook in de wintermaanden erop uit wilt met je camper.
Natuurlijk kun je bij de bouw van je camper ook rekening houden met je leefruimte. Sommige zaken nemen nu eenmaal veel leefruimte in beslag. Denk bijvoorbeeld aan een douche/ toilet ruimte. Wil je meer ruimte dan kun je de douch achter wegen laten en de toilet onder je bed plaatsen. En ook de grote van je keuken en je bed bepaalt natuurlijk hoeveel leefruimte je uiteindelijk overhoudt. En ook de hoogte van je bus bepaalt uiteindelijk of je voldoende leefruimte in je bus hebt.
4. Welke features zijn essentieel?
Het leukste aan het bouwen van een bus is dat je hem helemaal naar jouw wensen kunt inrichten. Welke features je in jouw bus wilt bouwen bepaal je dan ook helemaal zelf. Voor ons zijn er wel een aantal zaken een echte must om te hebben:
- Een ruime koelkast
- Zonnepanelen, zodat je niet afhankelijk bent van een camping of camperplaats
- MiFi router (indien je nog werkt onderweg)
- Een grote schoon- en vuilwatertank zodat je een aantal dag off-grid kunt leven
- Dakventilatie (bijvoorbeeld een Maxxfan)
- Dieselkachel
Bovenstaande features zouden wij zeker weer in een bus verwerken als we een nieuw zelfbouwproject zouden beginnen. De koelkast spreekt natuurlijk voor zich, evenals de zonnepanelen. Echter wanneer je veel op campings en camperplekken verblijft zijn zonnepanelen niet noodzakelijk. Een MiFi router is een apparaat waar je een simkaart plaatst met daarop een prepaid internetbundel van het land waar je op dat moment bent. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je eigen bundel en heb je op 90% van de plekken internet. Een MiFi router is wel alleen interessant wanneer je een langere periode (minimaal een maand) in één land verblijft. Dan door naar onze volgende musthave: een grote schoon- en vuilwatertank. In onze bus hebben we gekozen voor een 100 liter schoonwatertank en een 90 liter vuilwatertank, zodat we voldoende water bij ons hebben om minimaal een week zelfvoorzienend te zijn. Wat ons betreft is dat een pré, zodat je niet om de 2 dagen je tanken hoeft te vullen en te legen. Maar uiteraard zijn deze ‘must-haves’ heel persoonlijk.
Verder is het ook heel fijn om bij warmere temperaturen iets verkoeling in je camper te hebben. Een airco kan, maar wanneer je veel off grid wilt staan vraagt dit apparaat iets teveel stroom. Wij hebben daarom twee Maxxfans in onze bus gebouwd. Dit ventilatiesysteem zit op je dak en kan lucht zowel van buiten naar binnen als andersom verplaatsen. Zo voelt het alsof je een waaier in je bus hebt. Het voordeel van dakventilatie ten opzichte van een airco is het feit dat dit systeem op 12 volt werkt. Hierdoor kun je dit systeem ook gebruiken wanneer je midden in de natuur staat. Een kachel is vooral een aanrader als je de camper ook in de herfst, de winter en het vroege voorjaar wilt gebruiken. Met een kachel kun je eigenlijk het hele jaar door van je camper genieten. Wat ons betreft dan ook echt een must!
5. Welke landen en plaatsen wil je bezoeken?
Dat voelt misschien een beetje raar om nu al over na te denken, maar het is zeker geen overbodige luxe om hier even bij stil te staan. Het klimaat dat je wilt bezoeken kan namelijk best een aantal dingen bepalen. Reis je veel naar koudere landen dan is een grotere camper prettig en een kachel waarschijnlijk een must. Ben je van plan meer richting Zuid-Europa af te reizen? Dan is een dakventilatiesysteem het overwegen waard en kun je prima met een kleinere camper uit de voeten. Kortom, de landen op jouw bucketlist kunnen van invloed zijn in bepaalde keuzes die je straks gaat maken.
Verschillende soorten bussen voor de ombouw naar een camper
Er zijn vandaag de dag enorm veel busjes op de markt die geschikt zijn voor een ombouw tot camper. Het kan dan ook een hele uitdaging zijn om jouw ideale bus te vinden. Wij hebben in onze eigen zoektocht de volgende stappen gevolgd:
Stap 1: Bepaal jouw budget
Het belangrijkste bij het zoeken van jouw ideale bus is allereerst jouw budget. Dat bepaalt voor een groot deel al hoe groot de vijver is waarin je vist.
Stap 2: Zet je wensen op een rij
Vervolgens is het goed om na te denken wat je belangrijk vindt aan een bus. Wil je een ouder, maar karakteristieke bus? Of wil je een nieuwere bus met meer comfort?
Stap 3: Kies jouw ideale formaat
De derde stap is om de grootte van je ideale bus te bepalen. Wil je er in kunnen staan of vind je mobiliteit belangrijker dan comfort. De meeste bestelbussen in Nederland zijn onderverdeeld in een lengte en hoogte categorie. Deze categorieën beginnen bij L1H1 en eindigen meestal bij L4H3. Deze code zegt iets over de lengte (L) en de hoogte (H) van een bestelbus. Hier gaan we straks nog verder op in.
Stap 4: Zoeken maar!
Nu je weet wat je budget is, aan welke persoonlijke eisen hij moet voldoen en welk formaat je relaxt vindt kun je gericht op zoek naar je bus!
We hebben hieronder een aantal bussen voor je uiteengezet die geliefd zijn onder zelfbouwers. Daarin hebben we onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bestelbussen.
Een grote bestelbus tot camper ombouwen
Wat we al eerder hebben besproken, bepalen jouw wensen en budget uiteindelijk het formaat van jouw bus. Het is niet zo dat een grote bus beter is dan een kleine, want dit is echt afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een grote bus neemt namelijk meer ruimte in beslag, hij kost meer qua wegenbelasting en verzekering en ook heb je meer materialen nodig voor de bouw van je camper. Natuurlijk zitten er ook zeker voordelen aan een grote bestelbus. Zoals je zou verwachten, hebben grote bestelbussen een lange wielbasis en een hoger dak. Je hebt dus meer leefruimte binnen. Een grote bestelbus kan ook handig zijn wanneer je jouw fietsen of surfplanken onder je bed wilt opslaan of een douchehokje wilt inbouwen. Kortom, de voornaamste reden om een grote bestelbus om te bouwen tot camper is meer ruimte.
Past een grote bestelwagen bij jouw wensen? Hieronder hebben we drie grote bestelwagens op een rij gezet die momenteel populair zijn:
- Fiat Ducato (Peugeot Boxer en Citroën Jumper)
- Mercedes Sprinter
- Volkswagen Crafter
Kleine bedrijfswagen tot camper ombouwen
Er zijn een aantal redenen om voor een kleine bestelbus te kiezen.
- Mobiliteit: een kleine bestelbus is gemakkelijker te besturen, waardoor je (zeker in het zuiden van Europa) gemakkelijker van A naar B kunt komen. Daarnaast is een kleinere bus ook handig wanneer je in de stad woont het je bus ook als dagelijks vervoersmiddel wilt gebruiken.
- Budget: over het algemeen zijn kleine bestelbussen een stuk voordeliger ten opzichte van grotere bussen.
- Maandelijkse lasten: ook betaal je minder qua wegenbelasting en verzekering voor een kleinere bestelbus.
Past een kleine bestelwagen bij jouw wensen? Dan vind je hieronder drie kleine bestelwagens die momenteel populair zijn:
- Volkwagen Transporter
- Renault Kangoo
- Opel Combo
De 3 meest geschikte bussen voor ombouw tot camper
Fiat Ducato (Peugeot Boxer en Citroën Jumper)
Allereerst natuurlijk de Fiat Ducato bussen. Deze worden door camperbouwbedrijven het meest gebruikt als basis. Let maar eens op hoeveel bussen zijn gebouwd op een Fiat Ducato basis. Maar niet alleen Fiat is momenteel populair, ook Peugeot en Citroën timmeren hard aan de weg. Deze bussen hebben exact dezelfde basis als de Fiat Ducato bestelbussen en zijn prijstechnisch net iets voordeliger dan Fiat. Dit heeft voornamelijk met de populariteit van Fiat te maken in de camperwereld. Het voordeel aan deze bussen is dat er veel op maat gemaakte producten te vinden zijn voor. Denk bijvoorbeeld aan vuilwatertanken die perfect onder de bus passen en ook qua ramen heb je meer keuze dan bij andere bussen. Populaire maten zijn L2H2, L3H2 en L4H2. Wil je een hoge bus? Dan kun je ook voor een H3 gaan. Deze worden alleen minder vaak aangeboden.
Mercedes-Benz Sprinter
Mercedes staat bekend om zijn onverwoestbare motoren. Zo zie je in Nederland nog veel oude Mercedes voertuigen van voor 2000 op de weg die zijn omgebouwd tot camper. Mede door hun onverwoestbare karakter wint de Mercedes Sprinter steeds meer terrein in de camperwereld. En dat is niet voor niks. De bus heeft ideale afmetingen en heeft net een wat stoerdere uitstraling dan de Fiat, Peugeot en Citroën. Nadeel van de Mercedes Sprinter is, jawel: de prijs. Als je een Fiat Ducato met dezelfde specificaties naast een Mercedes Sprinter zet dan moet je voor een Mercedes wel iets dieper in je buidel tasten.
Volkswagen Transporter
Ga je toch liever voor een kleinere bestelbus? Dan is de Volkswagen Transporter een echte gouwe ouwe. De Volkswagen Transporter is al sinds de jaren 70 een boegbeeld in de camperwereld en deze bus is nog steeds erg populair, ongeacht het bouwjaar van deze bussen. Dat maakt ook dat je voor een Volkswagen Transporter meer betaalt dan een soortgelijke bus van een ander merk. Goede alternatieven voor een Volkswagen Transporter zijn een Opel Vivaro, Renault Traffic of een Ford Transit.
Inspiratie voor het interieur van je camper
Heb je jouw ideale bus gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap: inspiratie opdoen voor het interieur van je camper. En lucky you! Er zijn je al heel wat handige harry’s voor gegaan waar je inspiratie bij kunt opdoen. Dus voordat je zelf met de bouw van je bus begint raden we je aan om eens was inspiratie op te doen, bijvoorbeeld op Pinterest of Instagram (#vanbuild).
Ga goed voorbereid van start
IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!