De kosten van een camperbus bouwen

Inhoud van deze blog

De kosten van het bouwen van een camper kunnen enorm variëren. Hoeveel budget je moet reserveren hangt dan ook van veel verschillende elementen af. Ga je voor een grote, kleine, oude, jonge, luxe of liever een basic bus? En besteed je de bouw van je camper liever uit of ga je zelf aan de slag? In dit artikel lees je alles over de kosten van een (zelfbouw) camper! We laten zien wat onze zelfbouw camper heeft gekost en hoeveel het kost om een basic, medium of luxe camper te bouwen. 

Het aanschaffen van een bus

De aanschaf van een bus is de eerste en heel belangrijke stap in je bouwproces. De bus is de basis van je huis op wielen en tevens de grootste investering die je gedurende dit project zal doen. In ons geval bleek de aanschaf van de bus ongeveer 60% van onze totale investering te zijn. Van de overige 40% van ons budget hebben we de bus omgebouwd naar camper. Bouw je een minder luxe camper? Dan zie je vaak dat je ombouw relatief gezien goedkoper is en er procentueel meer geld wordt besteed aan de aanschaf. In onze blog ‘De beste bussen om zelf een camper te bouwen’ lees je meer over de veel gekozen bussen voor zelfbouwprojecten.  Ga je voor een nieuwe bus? Check dan altijd goed of de prijs inclusief of exclusief BTW is. Bestelbussen worden over het algemeen ex BTW aangeboden.

Tweedehands bestelbussen zijn grofweg in drie categorieën in te delen:

 

Let op: Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn slechts een indicatie en kunnen mogelijk zijn veranderd. We zijn dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele tegenvallende kosten. Maak altijd je eigen begroting.

Ramen in een bus maken

Ramen zijn over het algemeen een grote investering. Ook hierbij is het goed om je budget in de gaten te houden. Hoeveel je moet reserveren voor de ramen in jouw bus hangt af van een aantal factoren:

 • Het aantal ramen: hoe meer ramen, hoe duurder.
 • Het type raam: ga je voor officiële camperramen met hor en verduistering dan ben je een stuk duurder uit dan wanneer je voor glaspanelen kiest
 • Het formaat van het raam: je hebt veel verschillende soorten en maten camperramen. Vaak geldt: hoe groter het raam, hoe duurder.
 • Montage: wanneer je zelf je ramen installeert bespaar je een hoop montagekosten.

Kosten ramen

 • Vast glaspaneel per stuk vanaf €120
 • Glaspaneel met schuifraam per stuk vanaf €210
 • Klein camperraam (500 mm x 300 mm) inclusief hor en verduistering per stuk vanaf €200
 • Groot camperraam (800 mm x 400 mm) inclusief hor en verduistering per stuk vanaf €300

Een bus isoleren

De isolatie van je bus is iets waar je niet op wilt bezuinigen. Kies je voor goede kwaliteit isolatie dan voorkom je vocht en roestvorming in je bus, het beschermt je tegen de temperatuur buiten je bus en het houdt tevens omgevingsgeluiden tegen. Er zijn verschillende soorten en merken isolatiemateriaal, waarbij de één ook duurder is dan de ander. In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen voor je opgesomd:

Onze keuze

Wij hebben gekozen voor Armaflex isolatie vanwege de eigenschappen van dit product en de prijs/kwaliteit verhouding. Je koopt Armaflex op een rol van een ongeveer 6m2 hebt daarbij keuze uit verschillende soorten en diktes. Wij hebben een L4H2 bus en hadden veel te veel Armaflex besteld: 7 rollen Armaflex 19mm en 2 rollen Armaflex 6mm. Uiteindelijk hebben we 5 rollen Armaflex 19mm gebruikt en 1 rol Armaflex 6mm. 

Isolatiekosten:

 • Kleine bus (bijv. L1/H1): ongeveer €400
 • Medium bus (bijv. L2/H2): ongeveer €500 – €600
 • Grote bus (bijv. L3/H2 of L4/H2): vanaf €600

Elektriciteits- en watersysteem

De kosten van je elektriciteits- en watersysteem kun je zo hoog laten oplopen als je wilt. Hoe luxer je jouw camper maakt, hoe meer budget je voor dit onderdeel moet reserveren. Ga je bijvoorbeeld voor een douche in je bus? Dan moet je onder andere rekening houden met een boiler, tegels, extra bedrading en een grotere schoon- en vuilwatertank. De kosten lopen dan al snel op in verhouding tot een buitendouche. Dit geldt ook voor je elektriciteitssysteem. Hoe meer apparaten jij in je camper wilt, hoe meer budget je hiervoor moet resereveren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een omvormer, je accu’s, een kachel of misschien wel een airco.

Kosten camper elektriciteit en water

Onze keuze

Wij hebben ervoor gekozen om een off grid camper te bouwen, waardoor de kosten voor ons elektriciteits- en watersysteem behoorlijk zijn opgelopen. Zo hebben we onder andere 3 zonnepanelen (á 465 Watt in totaal), een omvormer, 2 AGM accu’s, een scheidingsrelais tussen onze dynamo en huishoudaccu’s, 112 liter schoonwatertank en 95 liter vuilwatertank geïnstalleerd. Wij hebben in totaal ruim €3.000 hieraan besteed.

Het inbouwen van interieur

Zodra je de bovengenoemde basiselementen hebt geïnstalleerd kun je aan de slag met het interieur in je camper.  

1.  Een keuken

Er zijn een aantal elementen in een camperkeuken die je budget snel kunnen laten oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het type koelkast/koelbox, het type kooktoestel en een spoelbak. Maar ook de keuze of je voor een kant en klaar keukenblok gaat of hem zelf gaat bouwen bepaalt hoeveel geld je nodig hebt voor je keuken.

Het keukenblok

Je kunt ervoor kiezen om je keukenblok zelf te bouwen. Het voordeel daarvan is dat je zelf de maten en de indeling kunt bepalen. Toch kiezen veel bouwers er ook voor om een kant en klaar keukenblok te gebruiken. Het voordeel daarvan is dat het minder tijd kost en gegarandeerd stevig genoeg is. Qua budget hangt het natuurlijk van je wensen en de grootte van je keuken af hoe duur deze zal zijn. Hieronder hebben we de kosten voor een kant en klaar keukenblok vergeleken met de materiaalkosten van onze zelfbouwkeuken:

Conclusie: Een zelfbouwkeuken is niet per definitie goedkoper, maar heeft wel een aantal andere voordelen (eigen stijl, formaat en indeling). Het hangt dus van jouw wensen en tijd af welke optie het beste bij jou past.

1. De Koelkast/ koelbox

Je hebt diverse soorten, maten en merken koelkasten en koelboxen waar je uit kunt kiezen. Ga je voor een absorptie koelkast of heeft een compressor je voorkeur. Of heb je beperkte ruimte en kies je voor een koelbox? Ook die zijn er in verschillende prijsklassen. Hieronder vind je een grove prijsschatting van de verschillende soorten:

 • Koelbox klein op 12 volt vanaf €70
 • Koelbox luxe op 12 volt vanaf €400
 • Absorptie koelkast vanaf €500
 • Compressor koelkast vanaf €625

 

2. Het kooktoestel

Ook je kooktoestel kan je budget behoorlijk opschroeven. De goedkoopste oplossing is een los kooktoestel op gas. Wil je graag volledig elektrisch koken? Dan moet je iets dieper in je buidel tasten. Hierdoor hebben we opties voor je op een rijtje gezet:

 • Los kooktoestel vanaf €50
 • 2-pits gastoestel vanaf €235
 • 3-pits gastoestel vanaf €349
 • 2-pits elektrisch kooktoestel vanaf €1.000

 

3. De spoelbak

Wil je ook een spoelbak(je) in je keuken bouwen? Dan kun je hier ook weer kiezen uit verschillende soorten en maten met ieder hun eigen budget:

 • Kleine spoelbak zonder deksel vanaf €65
 • Medium spoelbak met deksel vanaf €85
 • Kleine spoelbak met deksel vanaf €160
 • Medium spoelbak met deksel vanaf €190

 

Totale kosten keuken

In onderstaande tabel hebben we de kosten voor een basic, medium en luxe keuken uiteengezet. 

Sanitair in je camper 

Een douche en toilet zijn essentiële elementen om over na te denken wanneer je een bus ombouwt tot camper. Je wilt je immers dagelijks even kunnen opfrissen en ook het doen van je grote en kleine behoefte is redelijk essentieel wat mij betreft. De kosten van het sanitair zijn weer erg afhankelijk van je wensen. Bouw je een douchecabine in je bus? Of ga je voor een buitendouche? En ga je voor een porta potti campingtoilet of voor een composttoilet? Houd bij het bouwen van een douche in je camper rekening met kosten als: een boiler, een grote schoon- en vuilwatertank, tegels. Je bent al snel een paar honderd euro meer kwijt voor een indoor douche ten opzichte van een outdoor douche. Benieuwd naar de opties voor een outdoor douche? Lees dan onze blog over alle buitendouche mogelijkheden! De kosten voor een toilet variëren ook behoorlijk. Zo kost een kleine porta potti gemiddeld €65. De prijs voor een composttoilet varieert van €99 (voor een soort luxe emmer met opvangsysteem) tot €950 (voor een composttoilet met ventilatiesysteem en afsluitbare opvangbakken).

Airconditioning + verwarming

Wil je met je camper zowel naar warme als koude gebieden? Dan is het verstandig om na te denken over het koelen en verwarmen van je camper. Voor het koelen kun je denken aan een airco op je dak of een ventilatiesysteem (bijvoorbeeld een Maxxfan Deluxe). Een airco kosten al snel zo’n €2.000 en een Maxxfan kost rond de €350 á €400. Qua verwarming heb je ook verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan een dieselkachel (van Planar ongeveer €600) of een gaskachel (tussen de €400 en €800). Je kunt er ook voor kiezen om een klein houtkacheltje in je bus te bouwen. Deze kun je voor een paar honderd euro op de kop tikken.

Kosten RDW camper keuring 

Om je camper te kunnen verzekeren dien je jouw bus te laten keuren door de RDW. De kosten voor de camperkeuring starten bij €57, maar houd er rekening mee dat dit snel kan oplopen wanneer er aanvullende camperkeuringen nodig zijn. De RDW geeft aan dat je rekening moet houden met een vanaf prijs van €550 voor aanvullende keuringen. Helaas geven ze daarbij niet aan wat er onder ‘aanvullende keuringen’ wordt geschaald.

BPM voor bussen en campers

Heb je een bus ouder dan 17,5 jaar? Dan hoef je geen BPM meer te betalen bij het keuren van je bestelbus naar camper. Ook wanneer je een bestelbus koopt van een particulier (die al BPM heeft betaald) hoef je geen BPM meer te betalen. De leeftijd van je bestelbus maakt in dat geval ook niet uit. Betaald is betaald. Wel moet je altijd een BPM aangifte doen wanneer je een bestelbus laat keuren tot camper. Is jouw bestelbus jonger dan 17,5 jaar? Dan moet je rekening houden met de BPM kosten op je bestelbus/ camper. Afhankelijk van onder andere de cataloguswaarde, type brandstof, vermogen en het bouwjaar van je bus wordt uiteindelijk de hoogte van je BPM bepaalt. In onze blog ‘Regels- en wetgeving bij het bouwen van een camper’ gaan we hier uitgebreid op in, zodat je kunt berekenen hoeveel BPM je mogelijk nog moet betalen.

Bijkomende kosten camper bouwen

Gereedschappen
Om je eigen camper te kunnen bouwen heb je ook de nodige gereedschappen nodig. Denk aan een accuboormachine, decoupeerzaag, slijptol, cirkelzaag, schroevendraaiers, diverse tangen en ik kan zo nog wel even doorgaan. Probeer gereedschap te lenen van vrienden of familie om kosten te besparen. Het is zonde om deze spullen aan te schaffen voor een eenmalig project.

Overige camper accessoires
Naast de kosten voor de basiselementen in je camper heb je misschien ook nog aanvullende wensen. Denk bijvoorbeeld aan een luifel, een fietsenrek of een hordeur. Deze extra’s kunnen behoorlijk kostbaar zijn dus bedenk vooraf goed welke extra’s voor jou een must zijn.

Alle kosten van het bouwen van een camper samengevat

Nu we alle grote kostenposten van een zelfbouw camper hebben besproken is het tijd om de balans op te maken. In onderstaand overzicht hebben we de drie type campers voor je uiteengezet per thema en in de laatste kolom vind je de kosten van onze eigen zelfbouw camper. Zo zie je dat je over het algemeen 2/3 van je budget reserveert voor de aanschaf van je bus en 1/3 voor de bouw van je camper (mits je dit zelf doet en de bouw niet uitbesteedt).

Let op: Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn slechts een indicatie en kunnen mogelijk zijn veranderd. We zijn dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele tegenvallende kosten. Maak altijd je eigen begroting 🙂

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *