Camper toilet: chemisch of compost toilet?

Inhoud van deze blog

Een toilet is voor vele mensen een onmisbaar onderdeel van de camper. En dat is niet zo gek, want een camper toilet brengt een hoop gemak en vrijheid met zich mee. Maar stel:  je wil een camper bouwen;  welke opties zijn er eigenlijk als je op zoek bent naar een camper toilet? Hoe werken de toiletten en welk toilet is in welke situatie het meest geschikt? We behandelen het in deze blog!

Het voordeel van een camper toilet

Een camper toilet brengt een aantal voordelen met zich mee. Vooral wanneer je kampeert in de vrije natuur – waar het ontbreekt aan andere sanitaire opties – is een toilet in je camper essentieel. Maar ook wanneer je van camping naar camping trekt, is het hebben van camper toilet toch wel een fijn idee. Zo hoef je op de camping nooit meer ‘s nachts de deur uit en ben je onderweg niet langer afhankelijk van de vaak onhygiënische openbare toiletten.

Heeft elke camper een toilet?

Niet iedere camper is voorzien van een toilet. Vooral kampeerders die gebruikmaken van relatief kleine campers, moeten keuzes maken over de indeling van de camper. Om ruimte te besparen, is het toilet al snel één van de eerste onderdelen die achterwege worden gelaten. Echter, wanneer je kampeert op een plek met veel andere kampeerders of naar de vrije natuur trekt, is het vaak lastig om op een comfortabele manier privé je behoefte te doen. Daarom wordt er, als het enigszins mogelijk is, in de meestal toch gekozen voor een toilet in de camper.

Welke soorten camper toiletten zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een camper toilet, heb je – naast het outdoor toilet – de keuze tussen twee soorten toiletten: het chemische toilet en het compost toilet. Maar wat is het verschil tussen deze toiletten eigenlijk?

Chemisch toilet

Het chemische toilet is over het algemeen het meest gebruikte camper toilet. Chemische toiletten worden gekenmerkt door hun opvangbak met een chemisch middel, waar de behoeften in opgevangen worden. Er zijn verschillende chemische toiletten te onderscheiden. Zo kennen we onder andere de porta potti en het cassettetoilet als bekende, veelgebruikte chemische toiletten. Waar fabriekscampers meestal zijn voorzien van een ingebouwd cassettetoilet, valt de keuze bij zelfbouwcampers meestal op de draagbare porta potti.

 

Compost toilet

Naast het chemische toilet, behoort een compost toilet ook tot de mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een camper toilet. Waar de behoeften bij een chemisch toilet worden opgevangen in een bak met chemicaliën, komt hier bij een compost toilet geen enkele vorm van water of chemische middelen aan te pas. In plaats daarvan worden de behoeften opgevangen in een droge bak, waarin het kan composteren. Dit maakt het compost toilet een duurzamere oplossing dan het chemisch toilet.  

Outdoor toilet

Is het in jouw situatie niet mogelijk om gebruik te maken van een camper toilet? Laat de ruimte in jouw camper dit bijvoorbeeld niet toe of hecht je simpelweg niet zo veel waarde aan het gemak van een camper toilet? Dan kun je natuurlijk ook altijd gebruikmaken van het outdoor toilet. Of liever gezegd: het doen van je behoefte in de natuur. Máár, zoals eerder gezegd, is dit niet in elke situatie even eenvoudig.

Soorten chemische toiletten 

Wanneer je kiest voor een chemisch toilet, heb je de keuze tussen twee verschillende soorten: een vast chemische toilet en een porta potti. In grote lijnen werken beide chemische toiletten op dezelfde manier, al zijn er natuurlijk wel verschillen tussen beide toiletten.

Vaste chemische toiletten

Het grote verschil tussen beide typen chemische toiletten zit hem in de draagbaarheid. Vaste chemische toiletten, ook wel een cassettetoilet genoemd zit vast gemonteerd in de camper. Enkel de uitneembare opvangtank is draagbaar.

Porta potti chemisch toilet

In tegenstelling tot de vaste chemische toiletten, is de porta potti volledig draagbaar. Doordat de toilet in zijn geheel kan worden verplaatst, wanneer dit gewenst is, eenvoudig op een andere plek worden opgeborgen.

Hoe werkt een chemisch toilet?

De werking van een chemisch toilet is op het eerste gezicht in grote lijnen vergelijkbaar met een ‘normaal’ toilet zoals we het thuis allemaal kennen. Echter, waar dit toilet is aangesloten op de riolering, is dit bij een chemisch toilet niet het geval. In plaats van dat de uitwerpselen in het riool terechtkomen, worden deze opgevangen in een opvangtank met chemische middelen. Dit middel zorgt ervoor dat de uitwerpselen worden afgebroken, waardoor er minder vieze luchtjes ontstaan. Op deze manier maak je op een eenvoudige manier gebruik van een eigen toilet in de camper.

Moet je een chemisch toilet legen?

Uiteraard is het wel zaak om de opvangtank van het toilet zo nu en dan te legen. Afhankelijk van het gebruik van het toilet, doe je dit gemiddeld iedere 3-5 dagen. Gelukkig zijn er in de meeste Europese landen speciale voorzieningen waar je je chemische toilet kunt legen. Ook in de toiletgebouwen van de meeste campings zijn hier plekken voor ingericht. Bevind je je echter op een plek waar deze voorzieningen minder goed geregeld zijn? Dan mag je het chemische toilet bij hoge uitzondering in een vast toilet legen. Leeg de opvangtank in ieder geval nooit zomaar buiten; de chemische middelen kunnen voor aantasting van de natuur zorgen.

Zo werkt een composttoilet

Een compost toilet wordt ook wel een droogtoilet genoemd. Dit komt door het feit dat er, in tegenstelling tot bij een chemisch toilet, geen vloeistoffen worden gebruikt. In plaats hiervan worden de urine en de ontlasting, meestal gescheiden, opgevangen in een droge opvangtank. Door de uitwerpselen na ieder toiletbezoek te bedekken met houtsnippers droogt de ontlasting sneller op en wordt stank voorkomen.

Hoe leeg je een compost toilet?

Waar er voor het legen van een chemisch toilet speciale plekken ingericht moeten worden, is dit voor het legen van een compost toilet niet het geval. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen, kan de urine gewoon in een normaal vast toilet worden geleegd. De ontlasting mag worden weggegooid bij het rest- of groenafval – mits er gebruik wordt gemaakt van biologisch afbreekbare zakken.

Scheidt een compost toilet geuren af?

Het gebruik van een compost toilet zal nooit helemaal geurloos zijn. Echter, doordat er na elk toiletbezoek gebruik wordt gemaakt van houtsnippers, wordt hevige stank voorkomen. Bovendien, doordat de urine en de uitwerpselen gescheiden worden opgevangen, worden nare geurtjes tot een minimum beperkt.

De beste camper toiletten

We weten nu wat een camper toilet is, welke soorten er zijn en wat de verschillen tussen deze verschillende toiletten zijn. Maar welk toilet kun je nu het beste kopen? Dit zijn onze tips!

De beste chemische toiletten

Ben je op zoek naar een chemisch toilet? Dan heb je zoals gezegd keuze tussen het vaste chemische toilet en de zogeheten porta potti. Wanneer je gaat voor de porta potti, kom je al snel uit bij het merk Thetford, dat de naam voor het draagbare toilet tevens verzonnen heeft. Binnen het assortiment heb je de keuze uit verschillende modellen, die onder andere verschillen in de zithoogte, inhoud en pompsoort. Over het algemeen worden de Porta Potti Qube 365 en 165 gezien als beste keuze.

Thetford Qube 365 Porta Potti - Wit

Thetford Qube 165 Porta Potti - Wit

De beste compost toiletten

Ga je liever voor een meer duurzame oplossing en kies je voor een compost toilet? Dan is het Zweedse Separett een van de vooraanstaande merken. Separett produceert al ruim 30 jaar verschillende soorten compost toiletten. De toiletten staan bekend om hun scheiding van urine en uitwerpselen, waardoor stank wordt voorkomen. Bovendien opent de opvangtank van de compost toiletten van Separett automatisch wanneer er op gezeten wordt.

Nature's Head Compost toilet

Separett Compost toilet - Rescue 25

Separett Tiny Composttoilet - met urine emmer

Kan je zelf een camper toilet maken?

Wil je zelf een camper toilet maken? Ook dit behoort zeker tot de mogelijkheden! Sterker nog: bijna alles in de camper kun je zelf maken – van camper toilet tot camper douche – mits je voldoet aan de regels voor het bouwen van een camper. Het zelf maken van een camper toilet kan aanzienlijk schelen qua kosten en is ook relatief eenvoudig om te doen. Er bestaan zelfs speciale doe-het-zelf-kits voor het zelf maken een camper toilet, zoals het voorbeeld hieronder. Ben jij dus handig en hou je ervan om zelf aan de slag te gaan? Dan is een zelfgebouwde campertoilet zeker mogelijk! 

Separett Privy 500 wc bril voor composttoilet - grijs

Separett Privy wc bril voor composttoilet - hout

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een toilet voor jouw camper, heb je de keuze tussen een chemisch en een compost toilet. Welk type camper toilet het meest geschikt is, hangt volledig af van jouw eigen situatie. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chemisch toilet. Een chemisch toilet wordt over het algemeen als meest comfortabel een eenvoudig in gebruik ervaren. Een nadeel van een chemisch toilet is echter het gebruik van chemische middelen. Ga jij voor een meer duurzame oplossing? Dan is het compost toilet voor jou de juiste keuze!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *