Welke accu voor je camper?

Inhoud van deze blog

Wanneer je op zoek bent naar een accu voor je camper, heb je verschillende opties. De keuze voor de juiste accu voor jouw camper hangt af van een aantal factoren. Maar welke accu is in welk geval nu eigenlijk het beste? In deze blog vertellen we je alles over de soorten camper accu’s en de voor- en nadelen van de verschillende camper accu’s!

Hoe werkt een camper accu?

Een camper accu is de bron van energie binnen jouw camper. Hij zorgt ervoor dat je camper start als je gaat rijden en dat de elektrische apparaten in de camper werken. De camper accu slaat energie op en geeft dit af op het moment dat jouw apparaten dit nodig hebben. Enkele termen die handig zijn om te weten:

  • Volt (V) = de spanning van een accu (meestal 12 of 24 volt)
  • Ampère-uur (Ah) = hoeveel ampère er per uur uit de accu gehaald kan worden
 

Bij de Ah wordt een norm aangehouden van 20 uur (ook wel de C-waarde genoemd). Dit houdt in dat als je een 200Ah accu hebt, dat deze 20 uur lang 10Ah per uur kan afgeven (200/20). Sommige fabrikanten houden echter een andere C-waarde aan. Dit wordt aangegeven met C + het aantal ontlaadbare uren. Houd altijd de aangegeven C-waarde aan.

Welke soorten camper accu’s zijn er?

Als je in het algemeen spreekt over camper accu’s zijn er drie soorten:

  • Startaccu
  • Semi-tractie accu
  • Tractie accu
 

1. Startaccu

Een startaccu wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt om een voertuig te starten. Voor het starten wordt een grote hoeveelheid stroom geleverd in korte tijd. Startaccu’s mogen maar tot 20% ontladen worden en zijn niet geschikt voor het afgeven van weinig energie over een langere periode. Deze accu’s zijn dan ook niet ideaal voor campers, aangezien je wel stroom naar de voorzieningen in je camper wil hebben. In het donker in een camper zitten is niet per se gezellig.

2. Semi-tractie accu

Deze accu zit tussen een startaccu en tractie accu in. Een semi-tractie accu is te ontladen tot 50% – 70% (verschilt per merk) en moet je regelmatig bijladen. De accu’s zijn geschikt voor licht cyclisch gebruik en worden soms ook ‘deep cycle’ accu’s genoemd. Semi-tractie accu’s worden het meest gebruikt voor campers, omdat ze makkelijk over langdurige periodes constante stroom kunnen leveren (in tegenstelling tot een startaccu). Ook kun je deze accu’s combineren met zonnepanelen op je camper.

3. Tractie accu

Deze accu’s kunnen tot ruim 80% ontladen en zijn vol cyclisch te gebruiken. Ze worden vaak gebruikt in heftrucks en palletwagens. Een tractie accu hoef je niet tussentijds op te laden.

Verschillende typen camper accu’s

De meest gebruikte camper accu’s zijn semi-tractie accu’s, omdat ze constante stroom kunnen leveren over langdurige periodes. Binnen de semi-tractie accu’s zijn er ook verschillende types, zoals AGM-, gel- en lithium accu’s.

1. AGM camper accu

AGM is een afkorting voor ‘Absorbed Glass Mat’. Deze semi-tractie accu’s kunnen tussen tot wel 50-80% ontladen. Deze accu maakt gebruik van geweven glasvezelmatten om het accuzuur op te nemen. Bij standaard loodaccu’s zit het accuzuur los in de accu, waardoor het kan lekken. Aangezien in AGM glasvezelmatten zijn gebruikt, zijn ze lekvrij en in elke positie veilig te plaatsen. Ook hebben deze accu’s weinig onderhoud nodig (naast het bijladen) en kunnen ze gecombineerd worden met zware gebruikers. Zo kun je ook een omvormer in je camper gebruiken.

2. Gel camper accu

Een gel accu gebruikt, zoals de naam al zegt, gel in plaats van vloeistoffen. Deze accu is vergelijkbaar met de AGM accu en is lekvrij. Hierdoor kunnen ze ook in veel posities geplaatst worden zonder lekgevaar. In tegenstelling tot AGM accu’s, kunnen gel accu’s niet ondersteboven geplaatst worden. Gel accu’s kunnen goed tegen een diepe ontlading van gemiddeld 70%. Wil je geen gebruikmaken van zonnepanelen? Dan zijn gel accu’s een goede keuze, omdat ze een langere levensduur hebben bij cyclisch gebruik. Cyclisch gebruik wil zeggen dat je de accu maximaal ontlaadt (tot 70%, afhankelijk van de accu) en dan weer oplaadt.

3. Lithium camper accu

Lithium accu’s staan bekend onder vele namen, zoals li-ion, LFP of LiFePo4 accu’s. Deze accu’s zijn zeer geschikt voor diepontlading en hebben een hoge energiedichtheid. Binnen lithium accu’s zijn nog verschillende soorten, zoals hierboven benoemd. De verschillen zitten voornamelijk in de materialen die gebruikt worden. Zo gebruiken de LFP en LiFePo4 accu’s een samenstelling van lithium, ijzer en fosfaat, waardoor ze stabieler en veiliger zijn. Lithium accu’s zijn lichtgewicht en gebruiken geen lood, waardoor je veel gewicht kunt besparen. Ook zijn lithium accu’s goed bestand tegen hogere temperaturen.

Voor- en nadelen van verschillende camper accu’s

De genoemde semi-tractie accu’s zijn geschikt voor campers. Maar welk type accu het beste bij jouw camper past, hangt af van verschillende factoren. Lees in de onderstaande tabel de verschillende voor- en nadelen per type accu.

Zoals je ziet, heeft ieder type camper accu zo zijn voor- en zijn nadelen. De lithium accu’s zijn over het algemeen een van de beste soorten accu’s voor campers, maar je hebt wel een Battery Management Systeem (BMS) er voor nodig. Tegenwoordig zijn er ook lithium accu’s met een geïntegreerde BMS, maar dan moet je ook de juiste lader ervoor nodig hebben. Kijk goed naar wat jij belangrijk vindt in een accu en ook wat in je budget past. Lithium accu’s zijn erg goed, maar daardoor ook erg duur. Gewicht is ook een factor om mee te nemen. Bekijk ook de regels en wetgeving omtrent het bouwen van een camper.

Onze keuze:
AGM accu

Gezien het grote prijs verschil en ons stroomverbruik hebben wij gekozen om 2x 100 Ah AGM accu’s te gebruiken in ons elektriciteitsplan. Mochten wij in de toekomst weer een zelfbouw project aan gaan dan zullen we wel een lithium accu overwegen, omdat deze toch een stuk lichter zijn qua gewicht.

IMG-20211113-WA0031

NDS Green Power AGM accu - 100Ah / 12 V

 

Hoeveel Ah moet een accu voor mijn camper zijn?

Welke accu jij nodig hebt voor je camper is grotendeels afhankelijk van het gebruik. Heb je veel elektrische apparaten in je camper? Of bijvoorbeeld alleen lampje dat af en toe aan moet? Het is belangrijk dat er een goede energiebalans is. Dit houdt in dat wat je verbruikt gelijk of minder is dan wat je stroomverzorger (je accu) kan bieden. Verbruikers zijn bijvoorbeeld een tv, verlichting of een elektrische kookplaat.

Hoe bereken ik de energiebalans?

Maak om te beginnen een lijst met alle apparaten die je hebt en hoeveel energie deze gebruiken. Denk ook aan het opladen van je telefoon of laptop. Vervolgens kun je het totale verbruik met de volgende formule berekenen:

Vermogen (Watt) x Tijd (Uur) = Verbruik (Wattuur, Wh)

Stel, je verbruikt 100 watt aan apparaten en je zit 10 uur in je camper, dan is de formule 100 x 10 = 1000. Je komt dus uit op 1000 Wh, oftewel 1 kilowattuur (kWh). Aangezien accu’s ampère aanhouden, zul je dit moeten omrekenen. Om de Ah te berekenen, moet je de Wattuur delen door de spanning (volt). De meeste accu’s hebben een spanning van 12V of 24V. Een berekening zou dus kunnen zijn:

1000 Wh : 12V = 83,3 Ah

Diepe ontlading van de camper accu

Nu denk je misschien: “Oh, maar dan heb ik genoeg aan een 90Ah accu”. Helaas is dat niet het geval. Dit heeft te maken met hoe diep de ontlading is die je accu kunt geven. Dit verschilt per accu. Een AGM accu heeft vaak tot 50% ontlading, terwijl gel accu’s daar vaak iets boven zitten. Lithium accu’s kunnen tot wel 95% ontladen. Een AGM/gel accu zou dus maar zo’n 45Ah geven, terwijl een lithium accu 85,5Ah zou geven.

Welke capaciteit accu je nodig hebt, is dus sterk afhankelijk van je energieverbruik. Kijk goed naar je verbruik en welke accu hier goed bij past.

Wat kost een camper accu?

Hoeveel een camper accu kost hangt af van wat voor accu je kiest. Startaccu’s worden niet aangeraden, maar zijn wel erg goedkoop. Als je kijkt naar semi-tractie accu’s dan zit er ook een groot verschil in de prijzen. Dit heeft onder andere te maken met de Ah. Een lage Ah zal een lagere prijs betekenen, maar dit houdt ook in dat je minder energie kunt verbruiken in de camper. Een accu met 50Ah zou gedurende 20 uur maar 2,5Ah per uur kunnen afgeven. Je kunt semi-tractie accu’s vinden van 50 tot wel ruim 600 euro. Camper accu’s gaan (als je ze goed onderhoud) voor een lange tijd mee. Een duurdere accu kan dus een goede investering zijn.

Welke accu kopen voor je camper?

Maar welke accu kan ik nou het beste kopen voor mijn camper? Allereerst zijn de semi-tractie accu’s verreweg het beste voor campers. Kies dus sowieso een semi-tractie accu. Hoeveel Volt/Ah je nodig hebt, dat is dus puur afhankelijk van je verbruik. Bereken dit, voordat je een accu koopt. Gebruik je veel energie? Dan is een omvormer misschien ook nodig. Een gel accu valt dan al af, omdat die minder geschikt zijn in combinatie met zware gebruikers. Kijk dus goed naar wat je gaat verbruiken en wat nodig is voor jouw camper.

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *