Camper koelkast: absorptie of compressor koelkast

Inhoud van deze blog

Wanneer je op zoek bent naar een koelkast, heb je de keuze uit verschillende opties. In grote lijnen zijn deze te onderscheiden in twee categorieën: de compressor koelkast en de absorptie koelkast. Welk type camper koelkast het meest geschikt is om in de camper te bouwen, hangt af van de situatie. Zo zijn de locatie waar je verblijft, de temperatuur op die locatie en de faciliteiten op de standplaats stuk voor stuk factoren waar je rekening mee moet houden. Maar wat is het verschil tussen een compressor koelkast en een absorptie koelkast eigenlijk? Hoe werken beide koelkasten en welk type koelkast kun je in welke situatie het beste kiezen? We behandelen het in deze blog!

Compressor koelkast vs. absorptie koelkast

De compressor koelkast en de absorptie koelkast verschillen op een aantal essentiële punten van elkaar. Om deze verschillen uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst te kijken wat beide typen camper koelkast precies kenmerkt. Want hoe werken de compressor koelkast en de absorptie koelkast eigenlijk en wat zijn hun voor- en nadelen?

Compressor koelkast voor de camper

De compressor koelkast is van beide type koelkasten het meest te vergelijken met de koelkast zoals we die allemaal kennen van thuis. Net als bij de ‘gewone’ keukenkoelkast, wordt de compressor gekoeld door middel van een kringloopsysteem. Deze kringloop begint met een koelmiddel dat met behulp van de compressor verdampt, doordat er warmte uit de koelkast wordt onttrokken. Het gas dat hierdoor ontstaat, wordt door de druk van de compressor voortgestuwd naar een condensor, waar het gas weer vloeibaar wordt. De temperatuurdaling die gedurende deze doorlopende kringloop optreedt, zorgt ervoor dat een compressor koelkast voor de camper een temperatuur kan bereiken tot wel 18 graden onder 0.

Voordelen en nadelen van een compressor camper koelkast

Voordelen

Nadelen

De compressor koelkast voor de camper heeft na enkele minuten relatief snel de koeltemperatuur bereikt

De compressor koelkast is lawaaiiger dan de absorptie koelkast

De compressor koelkast is over het algemeen iets zuiniger

De compressor koelkast werkt alleen op stroom, waardoor je rekening moet houden met de opbrengst van je zonnepanelen. Sta je aan de walstroom dan is dit uiteraard geen probleem.

Absorptie koelkast voor de camper

De absorptie koelkast voor de camper kan op drie verschillende energiebronnen werken: 12 Volt gelijkstroom, 230 Volt netspanning of op LPG. Deze energiebronnen zorgen voor een warmtetoevoer naar het koelmiddel. Hoe het dan vervolgens komt dat een warmtetoevoer zorgt voor een koude koelkast? Dat heeft te maken met het koelmiddel dat wordt gebruikt: ammonia. Of beter gezegd: door een chemische reactie die ontstaat tussen de ammoniadruppeltjes en het waterstof, waarbij warmte nodig is. Deze warmte wordt uit de omgeving in de koelkast onttrokken, waardoor er een koude koelkast ontstaat.

In de meeste gevallen komt er tijdens het koelingsproces van een absorptie koelkast veel warmte vrij. Hierdoor is het noodzakelijk om te zorgen voor goede ventilatie, zodat de koelkast de warmte kwijt kan. Verblijf je op een locatie met hoge temperaturen? Dan wordt aangeraden om extra ventilatoren te gebruiken.

Voordelen en nadelen van een absorptie camper koelkast

Voordelen

Nadelen

De absorptie koelkast maakt nauwelijks geluid

Bij hoge temperaturen werkt de absorptie koelkast minder goed

De absorptie koelkast gaat in de meeste gevallen langer mee

Het koelproces duurt relatief lang

De absorptie koelkast kan op 12 Volt gelijkstroom, 230 Volt netspanning én LPG werken

Het energieverbruik is over het algemeen iets hoger dan bij een compressor koelkast

12 volt vs. 230 volt camper koelkast

Zoals we eerder al even kort behandeld hebben, kunnen de camper koelkasten op verschillende soorten energiebronnen werken. Waar een compressor koelkast kan draaien op 12 Volt en/of 230 Volt (eventueel met een camper omvormer), kun je een absorptie koelkast ook nog eens op gas laten werken. Maar als we eens kijken naar de eerste twee opties – 12 Volt gelijkstroom en 230 Volt wisselstroom – welke optie kun je dan eigenlijk het beste kiezen?

Iedere energiebron die je op de camper koelkast aansluit, heeft een ander effect op het functioneren van de koelkast. En niet alleen dat; ook het energieverbruik zal bij beide mogelijkheden verschillen.

Op 230 Volt verbruikt de camper koelkast over het algemeen meer ampère per uur dan bij 12 Volt. Puur kijkend naar het verbruik, zou je dus zeggen dat 12 Volt te allen tijde de betere optie is vergeleken met 230 Volt. Toch is dit niet altijd zo. Een camper koelkast op 12 Volt zal in de meeste gevallen iets minder goed koelen dan een koelkast op 230 Volt. Vaak is dit geen probleem en werkt de koelkast op 12 Volt ook naar behoren. Verblijf je echter op een locatie in een warm klimaat? Dan kan het zo zijn dat de koelkast op 12 Volt niet genoeg koelt. In zo’n geval is het dus aan te raden om voor een koelkast op 230 Volt te kiezen.

Welke camper koelkast moet ik in mijn camper bouwen?

Iedere camper koelkast kent zo zijn voor- en zijn nadelen. Welke koelkast het beste bij jou past, hangt af van de wensen die je aan de koelkast stelt. Zal je met de camper vooral in warme gebieden te vinden zijn, waarbij het belangrijk is dat het eten en drinken goed gekoeld blijft? Dan is een compressor koelkast voor jou de juiste oplossing, aangezien deze minder gevoelig is voor hoge temperaturen.

Echter wanneer je bij het laten draaien van de camper de keuze wil hebben tussen drie verschillende energiebronnen, dan is de absorptie camper koelkast weer de betere keuze. Bovendien heb je met een absorptie koelkast in de camper een stuk minder last van geluid. Vind jij het dus belangrijk dat een koelkast geruisloos zijn werk doet en begeef je je in niet al te warme klimaten? Dan is de absorptie koelkast voor jou waarschijnlijk de beste optie om in de camper te bouwen.

Wil je naast een camper koelkast ook een camper toilet of camper bed in de camper bouwen? Of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor een camper douche? In onze blogs behandelen we alle thema’s die bij het maken van een zelfbouw camper komen kijken!

Ga goed voorbereid van start

IN HET CIAO CAMPERBOUW E-BOOK KOMEN ALLE ONDERDELEN VAN EEN ZELFBOUW CAMPER AAN BOD. HET E-BOOK BEVAT 197 PAGINA’S AAN KENNIS MET HOW-TO’S, TIPS & MEER!

Lees ook

Plaats een reactie